Přichází zima, motoristé musí být připraveni

Tagy:  výměna kol, zimní pneu, zima, plechové disky, povinná výbava

Přichází zima, motoristé musí být připraveni

Podzim s sebou nese určitá specifika ohledně provozování vozidel. Motoristi mají v nadcházejícím období podstatně složitější úlohu, nicméně zodpovědností a vhodnou přípravou lze mnoho problémům předcházet.

Kola, to je základ

Zásadní a nezbytnou povinností každého motoristy je vyměnit pneumatiky. Zatímco ty letní jsou konstruovány na vysoké teploty, zimní jsou z takové směsi, která bude optimálně fungovat právě v měnících se podmínkách s teplotou okolo bodu mrazu. Na podzim je mokro, v zimě kromě toho i sníh nebo sněhová břečka a na jaře už bývá sucho. To vše musí zimní pneumatiky zvládat.

Co se značek týká, dle způsobu využívání a finančních možností si může každý zvolit prémiové značky jako třeba Continental, Pirelli nebo Michelin nebo zástupce ekonomického segmentu (Barum, Matador, Sava a další). Kdo pak v zimě jezdí vyloženě málo, tomu mohou stačit celoroční pneumatiky nebo protektory.

Zatímco v létě je většina vozů, zejména těch novějších, obuta do líbivých litých kol, na podzim proběhne výrazná změna a na autech se objeví plechové disky. Je to proto, že tyto kola jsou daleko odolnější proti zimnímu posypu a soli, což je určitě podstatné plus. V černé barvě vypadají celkem elegantně a v kombinaci s ozdobnými kryty není ani na první pohled patrné, co na voze vůbec je.

Navíc dnes v době internetu není problém ani vybrat ten správný rozměr. Stačí zadat si do vyhledávače třeba plechové disky Ford nebo plechové disky Renault a pak podle modelu a roku výroby najít rozměr pro konkrétní vůz, resp. pro konkrétní pneumatiky. Podobně lze samozřejmě vybrat pro automobil jakékoliv značky.

Nejde jen o kola

Po výběru a výměně kol a pneumatik přichází na řadu vše ostatní. Rozhodně stojí za kontrolu, jak fungují stěrače. V případě, že po jejich použití není zrovna dobře vidět, je radno investovat pár desetikorun do nových lišt a provést výměnu – je to tak jednoduché, že to zvládne snad každý. A když už se budou měnit stěrače, nebude od věci vyměnit vodu v ostřikovačích, pokud nepoužíváte nemrznoucí po celý rok. Také zkontrolujte baterii, obzvláště v případě, že ta stávající potřebovala poslední dobou občas hodně přemlouvání, aby naskočila.

Další příprava probíhá v kufru – určitě zkontrolujte, že s sebou budete v zimě vozit sněhové řetězy, klidně i ve spreji, pro řidiče v horských oblastech by nemusela být bezpředmětná také lopata a pytel písku. Pro všechny je radno zkontrolovat náhradní žárovky. Pokud v létě nějaké praskla, nezapomněli jste koupit novou? Zatímco v červenci je vidět prakticky celý den, za pár týdnů již za světla nedojedete ani v pět odpoledne z práce… Koukněte také na rezervu a vlastně veškerou povinnou výbavu včetně lékárničky. Rozhodně nebude od věci vzít si do kufru i teplou deku – v zimě nikdy nevíte, jestli se náhodou nebude hodit…Až napadne první sníh, bude pozdě měnit kola… Foto: Martin SingrAž napadne první sníh, bude pozdě měnit kola… Foto: Martin Singr

Článek Přichází zima, motoristé musí být připraveni byl publikován 23. října 2013 v 17.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Tagy

Doporučujeme

Ušetřete až 75 % z ceny povinného ručení. Kalkulačka povinného ručení vám najde ty nejlepší ceny na trhu.