Rusko: Lada žije a chystá novinky

Tagy:  Lada, Lada Priora, Lada Granta Sport, závody, novinky, sedan, Rusko

Sponzorované odkazy:

Rusko: Lada žije a chystá novinky

V někdejším Československu velmi dobře známá ruská značka AutoVAZ se po revoluci sice trochu stáhla, ale to nic nemění na tom, že stále existuje. A podle posledních zpráv v ruském tisku chystá mnoho významných novinek…

Lada Priora: Chystá se výrazný facelift

Tou první novinkou je vylepšení stávajícího vozu Lada Priora. Nejedná se o novinkový model, už v roce 2007 totiž na trh přišel sedan Lada Priora. K silnějším stránkám tohoto auta dodnes patří motor s 98 koňmi, který splňuje emisní normu Euro 3, dále podvozek postavený přímo pro ruské silnice a posilovač řízení. Příjemná je i šestiletá záruka proti korozi karosérie. Stranou pozornosti nezůstala ani estetika, interiér automobilu byl navržen italskými specialisty firmy AE.

Postupem let se celý vůz mírně modernizoval, šlo zejména o interiér – vylepšení čalounění, polštářků pod hlavu, pásů a podobně. Pro příští rok ale automobilka chystá největší změny v historii modelu. Už na první pohled bude vůz vypadat jinak, změní se totiž světla a nárazníky, třebaže jen mírně.

Nová Lada Priora nabídne více luxusu a pohodlí. Foto: http://priora.lada.ruNová Lada Priora nabídne více luxusu a pohodlí. Foto: http://priora.lada.ru

Větší změny lze ale očekávat po otevření dveří. Nový vzhled obdržela palubní deska. Největší ruská automobilka začala vybavovat model Priora multimediálním systémem ve „střední“ kompletaci, píše web top-speed-cars.ru. To zahrnuje multimediální systém se sedmipalcovým dotykovým displejem, USB, Bluetooth a Handsfree. Kromě toho bude ve voze airbag řidiče, alarm, elektrické ovládaní oken, zámek zapalování, elektrické ovládaní zrcátek a také jejich vyhřívání, a jiné vymoženosti.

Dále se nejen ruští motoristé mohou těšit na lepší čalounění sedadel typu „soft-look“, který se využívá při výrobě korpusu telefonů. Jedná se o umělou hmotu, která vypadá jako měkká kůže, přitom je odolná proti poškrábání.

Lada Priora bude bodovat zejména velmi příznivou cenou. Podle dostupných informací v ruských médiích bude sedan Lada Priora s inovacemi stát 394 600 rublů (zhruba 230 000 Kč), o něco dražší bude lépe vypadající hatchback – 399 600 rublů (asi 232 000 Kč). Nejvíce pak zájemci zaplatí za variantu kombi, tedy univerzal – 403 200 rublů (zhruba 234 000 Kč). Datum uvedení této modernizované verze do prodeje zatím není známé.

Lada Priora se už brzy dočká nejvýraznější změny v historii. Foto: http://priora.lada.ruLada Priora se už brzy dočká nejvýraznější změny v historii. Foto: http://priora.lada.ru

Závodní vůz pro mladé jezdce

Kromě toho se automobilka angažuje také v automobilových závodech. Před pár dny totiž web autorambler.ru přinesl informace o nové „light“ verzi vozu Lada Granta Sport. Jedná se o levný vůz pro mladé jezdce, ve kterém by měli tito závodníci získat základní návyky pro rychlou jízdu.

Pod kapotou se nachází motor o objemu 1600 cm3, který disponuje výkonem 118 koní. Automobil je vybavený kvalitními tlumiči a pružinami LADA Sport. Cílem vylepšení bylo snížení těžiště. Kromě toho má vůz dobrou akceleraci, skvělou ovladatelnost a je, jak by se dalo očekávat, velmi bezpečný.

Cena této závodní verze činí 749 000 rublů, čili zhruba 460 000 korun. Kazaňský autodrom si zakoupil šest těchto vozů pro svojí školu závodních jízd a slibuje, že v brzké době do nich usednou první žáci.

Lada Granta Sport je od pohledu vůz pro svižnější jízdu. Foto: http://lada.ruLada Granta Sport je od pohledu vůz pro svižnější jízdu. Foto: http://lada.ru

Článek Rusko: Lada žije a chystá novinky byl publikován 9. prosince 2013 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...