ADR školení ČESMAD: Nebezpečné věci pod dozorem

Tagy:  ADR školení, dopravci, kamiony, řidiči z povolání, školení, kurzy

ADR školení ČESMAD: Nebezpečné věci pod dozorem

Radioaktivní látky, hořlaviny, výbušniny… To vše se čas od času přepravuje a je nasnadě, že vozit tento náklad nebude nic jednoduchého. I proto existují školení ADR, které se týkají přepravy nebezpečných nákladů.

Školení jsou povinná

Dohoda ADR (Evropská dohoda o silniční přepravě nebezpečných věcí) předepisuje tři základní, povinná školení – školení řidičů nutné pro získání průkazu ADR. Toto školení musí mít všichni řidiči vyjma těch, kteří převáží pouze podlimitní množství nebezpečných věcí. Stejně tak musí na školení i bezpečnostní poradci ADR, to je nutnost pro všechny podniky, které se zabývají balením, nakládkou, plněním, vykládkou či přepravou nebezpečných věcí. Dále pak musí být proškoleny i další osoby, které přichází do styku s nebezpečnými věcmi (závozníci, skladníci, expedienti a další).

Řidiči vozidel, kteří přepravují nebezpečné věci, musí mít platné osvědčení o absolvování školení a složení zkoušky. Tato profesní školení řidičů pořádá například Sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA a účastníci se zde dozvědí o hlavních druzích nebezpečí, dostanou informace o ochraně životního prostředí během přepravy odpadů, o preventivních a bezpečnostních opatřeních, ale také třeba co dělat v případě nehody.

Základní ADR školení vyjde na pár tisíc a pak je případně nutné absolvovat ještě další nástavbové školení na přepravu v cisternách, na přepravu výbušnin nebo radioaktivních látek. Jedná se přitom o další školení k pravidelnému školení (profesní způsobilosti) řidiče.

To by mohlo stačit, ale vyplatí se také sledovat aktuální dění. Je tedy jinými slovy rovněž nutné sledovat změny v Dohodě ADR a vývoj v oblasti přepravování nebezpečných nákladů a dbát na pravidelná školení řidičů. Také proto se dělají obnovovací kurzy, které stojí do dvou tisíc. Asi nepřekvapí, že členi ČESMAD BOHEMIA mají na některá školení zvýhodněnou cenu. Více informací o přepravě nebezpečných věcí lze nalézt zde.

Mnoho řidičů ADR školení aktuálně nepotřebuje, ale jeden nikdy neví… Foto: Martin SingrMnoho řidičů ADR školení aktuálně nepotřebuje, ale jeden nikdy neví… Foto: Martin Singr

Při výběru školící organizace je pak třeba neřídit se jen cenou, aby si řidič po skončení školení neodnášel jen osvědčení, ale také důležité a užitečné informace. Případná rizika vyplývající ze zanedbání povinností mohou několikanásobně převýšit cenu školení. A nejde jen o pokuty, ale i o případné následky zbytečné havárie. ČESMAD BOHEMIA je v této oblasti největším školitelem v ČR a dosahuje nejlepších výsledků, co se úspěšnosti v závěrečných testech týká.

Od roku 1987 i u nás

Evropská dohoda o mezinárodní silniční přepravě nebezpečných věcí se do české legislativy dostala poprvé v roce 1987. Dříve platila jen pro mezinárodní přepravu, v roce 1994 se rozšířila i na vnitrostátní dopravu. Celý předpis čítá zhruba 1200 stran textu a zahrnuje mimo jiné pravidla pro klasifikaci nebezpečných věcí, metody balení, označování obalů, pravidla pro nakládku a manipulaci, označování a výbavu vozidel a další.

Sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA je největší zájmové sdružení dopravců z České republiky. Zahrnuje zhrub 2000 dopravců, kteří provozují okolo 20 000 vozidel, nákladních vozidel a autobusů. Oproti jiným sdružením dopravců se ČESMAD BOHEMIA více zaměřuje na mezinárodní dopravu, kamiónovou dopravu i na menší dopravce a informační činnost více cílí i na veřejnost.

Článek ADR školení ČESMAD: Nebezpečné věci pod dozorem byl publikován 29. září 2014 v 10.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...