Zástupci akreditovaných školicích středisek IRU Academy se sešli v Sodertalje

Zástupci akreditovaných školicích středisek IRU Academy se sešli v Sodertalje

23. dubna se ve švédském Sodertalje sešli delegáti jarního zasedání zvláštní sekce pro profesní vzdělání Unie mezinárodní silniční dopravy IRU. Ne náhodou se toto setkání uskutečnilo v sídelním městě výrobce nákladních vozidel a pohonných jednotek Scania. V následujících dnech se totiž konalo finále soutěže „Mladý evropský řidič“, kterou právě společnost Scania pořádá. Začínající řidiči tak mohli mimo jiné v praxi předvést využití znalostí, získaných při školení odborné způsobilosti řidičů. Pravidla profesního školení řidičů usměrňuje směrnice č.2003/59 EU a cílem Komise i skupiny IRU Academy je určitá harmonizace podmínek školení řidičů nejen v rámci zemí EU.

Zásadní část programu jednání představovaly záležitosti využívání akreditovaných školicích programů IRU Academy. Přístup pro členy je umožněn on-line, funkce evidenční aplikace byla vyhodnocena jako uživatelsky dobrá a bezpečná. Členská školicí střediska tak mohou svým účastníkům vydávat diplomy IRU, potvrzující osvědčenou kvalitu profesního školení. V letošním roce se na tento prestižní certifikát už může těšit také více než dvacet účastníků jarního cyklu Akademie silniční dopravy ČESMAD BOHEMIA.

Možnosti využití simulátorů

V dalších příspěvcích byl hodnocen aktuální význam a možnosti využití simulátorů zejména v rámci vstupního školení profesní způsobilosti řidičů. Škoda, že Česká republika v současné době nenavazuje na historickou tradici vysoké úrovně přípravy řidičů k povolání. IRU pak v současné době preferuje pro profesní školení řidičů témata bezpečnosti, prevence proti nehodovosti a bezpečné uložení nákladu. V těchto a dalších oblastech nabízí členským školicím střediskům metodickou pomoc, vzorové učební materiály, školení lektorů a další služby.

Následující dva dny už patřily finálovým kláním mladých evropských řidičů v areálu testovacího střediska Scania a v prostorách vlastního závodu. Disciplíny vlastně odpovídají hlavním tématům profesního školení řidičů: teoretické znalosti technických i sociálních předpisů, ovládání vozidla, bezpečný a hospodárný provoz a dále praktické dovednosti v řízení a ovládání návěsové soupravy, uložení nákladu, poskytování první pomoci. Reprezentant České republiky Michal po úspěšném vstupu do soutěže do hlavního tříčlenného finále nepostoupil a hlavní cenu, tahač Scania, si neodvezl. Svými výkony však rozhodně nezklamal. Soutěž je pro provozovatele školicích středisek velkou inspirací. Mimo jiné významně přispívá k propagaci profese řidiče a celého oboru silniční dopravy.

Článek Zástupci akreditovaných školicích středisek IRU Academy se sešli v Sodertalje byl publikován 28. května 2015 v 23.00 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...