Autolékárna: Zkontrolujte jí, dokud není pozdě

Tagy:  autolékárnička, náhradní díly, pneumatiky, legislativa

Autolékárna: Zkontrolujte jí, dokud není pozdě

Blíží se konec roku a s ním i konec data trvanlivosti většiny autolékárniček. Řidiči to berou často na lehkou váhu a říkají si, že se na obvaze nebo náplasti nemá co zkazit. Policejní kontrola ale může být jiného názoru.

Letos vyprší platnost zhruba 3,9 milionů autolékárniček a kdo si ji nevymění, tomu hrozí při silniční kontrole pokuta až dva tisíce korun. A vězte, že pokutu může řidič dostat, i když prošla použitelnost jen některých částí lékárničky. Autolékárnička vyjde na pár stovek, dá se koupit na mnoha místech od supermarketů přes prodejny autodílů až po e-shopy, ale musí obsahovat obvazy, trojcípý šátek, náplast hladkou i s polštářkem, škrticí obinadlo, plastovou roušku, pryžové rukavice a zahnuté nůžky. Doporučuje se hned po nákupu lékárničku rozbalit, seznámit se s obsahem a hlavně otestovat, zda jsou rukavice a nůžky vhodné pro případné použití v reálu.

Dalším častým prohřeškem řidičů je nedostatečná hloubka dezénu pneu. Ta musí být u zimních pneumatik na vozech do 3,5 tuny, tedy na osobních autech, minimálně 4 milimetry. Málokdo přitom ví, že vůz se „sjetými“ pneumatikami není způsobilý k provozu na pozemních komunikacích a v případě havárie se může stát, že pojišťovna nezaplatí ani korunu, třebaže může mít automobil i platnou STK. Přitom v dnešní době není problém sehnat přes internet levné pneu na letošní podle předpovědí krutou zimu a vyhnout se tak spoustě problémů. Doporučuje se také kontrolovat tlak v pneumatikách – když je moc nízký nebo naopak moc vysoký, pneumatika se nesjíždí optimálně a vydrží méně.

Pokud je řidič zručný kutil a nemá zrovna nejmodernější vůz, může si v rámci údržby sám zkontrolovat a případně vyměnit i spoustu obzvláště namáhaných součástek jako je ložisko kola, stahovačka okna nebo spojková sada. To však neplatí pro majitele nových aut. Vždyť u nejnovější Škody Octavie už člověk sám nevymění ani žárovku ve světlech. Přitom to není tak dávno, kdy si motoristé dokázali v garáži třeba i kompletně rozebrat a znovu poskládat „stodvacítku“…

Článek Autolékárna: Zkontrolujte jí, dokud není pozdě byl publikován 27. listopadu 2014 v 23.45 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...

Tagy

Doporučujeme

Ušetřete až 75 % z ceny povinného ručení. Kalkulačka povinného ručení vám najde ty nejlepší ceny na trhu.