Zaujme Hyundai Sonata s hybridním pohonem?

Tagy:  Hyundai, Nová Sonata, hybrid, novinka, globální trh, ekologické vozy

Sponzorované odkazy:

Zaujme Hyundai Sonata s hybridním pohonem?

Krátce před koncem letošního roku představila automobilka Hyundai nový model Sonata Hybrid. Jak název napovídá, hlavním trumfem vozu bude hybridní pohon. Vedle něj bude mít vůz také unikátní design, pokročilé bezpečnostní funkce, prostorný interiér i zavazadlový prostor

S tímto vozem se značka bude snažil prosadit na trhu, kde mají stále větší slovo ekologicky šetrné vozy. Automobilka Hyundai prý počítá s celkovým prodejem 55 tisíc hybridů, z toho 37 tisíc mimo Koreu. Odhaduje se, že se vůz v zámoří (které je po domácím trhu pro automobilku druhé nejdůležitější) začne prodávat v první polovině příštího roku, kdy se však dostane do Evropy je zatím ve hvězdách.

„Zcela nová Sonata Hybrid přichází v době, kdy se ekologické vozy už etablují na trhu jako tradiční auta. Věřím, že model s prvotřídní spotřebou paliva a skvělými jízdními vlastnostmi má všechny předpoklady, aby zaujal co největší počet zákazníků,“ potvrzuje Jin Kwak, viceprezident společnosti Hyundai. Automobilka do vývoje tohoto vozu investovala 164 milionů dolarů, uvádí web automobil revue.

Pohon? Klasika – benzín a elektřina

Nejzajímavější na voze je pochopitelně pohon. O ten se stará zážehový dvoulitrový čtyřválec Nu GDI o výkonu 115 kW s točivým momentem 189 Nm. Pomáhat mu bude elektromotor o výkonu 38 kW. Díky kombinaci dvou pohonů a „hybridní“ karoserii s nižším odporem vzduchu má vůz kombinovanou spotřebu paliva 5,5 litrů na 100 km. Škarohlídi na internetových diskuzích ale o této hodnotě směle pochybují.

Nová Sonata Hybrid je schopná získávat elektrickou energii v nízkém zatížení motoru, případně rekuperací v brzdovém systému. V případě, že vozidlo zastaví a elektrické zatížení je nízké, motor se vypne, aby omezil spotřebu paliva a produkci emisí.

Tím ale inovace v útrobách vozu nekončí – nová je také šestistupňová automatická převodovka s lehčím tlumičem torzních kmitů, dále spojka a elektrické olejové čerpadlo (dříve mechanické). Narostla rovněž kapacita lithium-iontových akumulátorů o 13,3 % na výsledných 1,62 kWh. Baterie jsou nyní umístěny pod zavazadlovým prostorem a díky tomu je zavazadlový prostor o deset procent větší.

Hyundai se chce do roku 2020 stát světovou dvojkou s ekologicky šetrými vozy. Foto: www.hyundai.czHyundai se chce do roku 2020 stát světovou dvojkou s ekologicky šetrými vozy. Foto: www.hyundai.cz

Ekologicky šetrné vozy: Konkurence jako hrom

Hyundai, ač je v segmentu automobilů šetrných k životnímu prostředí nováčkem, nemá rozhodně malé cíle. Do roku 2020 se chce stát číslem dvě na globálním trhu s těmito vozy. Proto bude rozšiřovat svou nabídku ekologických vozů označovanou jako Blue Drive ve všech segmentech. Jestli to bude stačit na konkurenci, která má v dnešní době v nabídce nejen hybridy a vozy na CNG, ale zejména již odzkoušené elektromobily, je ale otázkou.

Segment hybridů je nyní v nadvládě japonských značek Toyota a Honda a bude velmi těžké, ne-li dokonce nemožné, během pár měsíců stáhnout několikaletý náskok, který tyto automobilky získali jednoduše díky tomu, že se hybridním pohonům začali věnovat mezi prvními. O tom, že s ekologicky šetrnými vozy a to elektromobily, to myslí vážně také u BMW nebo ve VW, ani nemluvě…

Článek Zaujme Hyundai Sonata s hybridním pohonem? byl publikován 22. prosince 2014 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...