Dálniční známky: Loňské již neplatí

Tagy:  dálnice, dálniční známka, kupón, cestování, legislativa

Sponzorované odkazy:

Dálniční známky: Loňské již neplatí

Od dnešního dne neplatí dálniční známky pro rok 2014 a je tak nejvyšší čas pořídit novou, pokud tedy plánujete i letos využívat při cestování dálnice.

Cena pro osobní automobily je 1 500 korun a tato dálniční známka bude platit po celý rok a tradičně i v lednu rok příští. Málo se ale ví, že platnost je celkem čtrnáct měsíců, jinými slovy nejen měsíc dalšího roku, ale i měsíc roku předchozího. Ta pro rok 2015 tedy platí již od prosince 2014.

Kdo bude dálnici využívat jen příležitostně, nejčastější příklad je prázdninové cestování, tomu se vyplatí měsíční známka za 440 korun. Nejedná se ale o kalendářní měsíc, platnost začíná v den vyznačeným na kupónu a končí ve stejný den následujícího měsíce. Pokud tedy bude dírka třeba na datu 15. července, platný bude ještě 14. srpna. Procvaknout ho může třeba obsluha u benzinky, kde dálniční známky běžně prodávají. Vyloženě pro cestu na dovolenou a zpět se pak uplatní desetidenní dálniční kupón, za který zaplatíte 310 Kč.

Pozor na podvodníky

Jako každý rok, i letos se dá očekávat výskyt falešných dálničních známek. Vyvarujte se tedy nákupu „výhodných“ kupónů od pochybných zdrojů. Tyto dálniční známky jsou na první pohled k nerozeznání od těch „pravých“, liší se pouze v detailech. Sehnat dálniční známku přitom není nic složitého, po celé republice je více než dva tisíce prodejních míst a poštovních provozoven, moderním a komfortním řešením je pak zakoupit kupón přes internet. Tím se také vyhnete potížím s vyprodanými zásobami.

Jezdi po zpoplatněné komunikaci bez dálniční známky se příliš nevyplatí. V blokovém řízení může motorista dostat pokutu až pět tisíc korun a ve správním řízení až dvacetkrát více.Naopak bez obav mohou všichni řidiči i na úseky zpoplatněné pozemní komunikace, které jsou označeny dodatkovou tabulkou „Bez poplatku“ nebo tabulkou „Bez časového poplatku a mýtného“. Známku také nemusí kupovat řidiči motocyklů (ti ostatně často ani nemají kam jí pořádně nalapit), jednostopé stroje jsou od dálniční daně oproštěni a vozy nad tři a půl tuny naopak platí elektronické mýtné, jezdí tedy také bez známky.

Dálniční známka je pro svižné cestování po republice nezbytná. Foto: Martin SingrDálniční známka je pro svižné cestování po republice nezbytná. Foto: Martin Singr

Jak jí nalepit?

Při lepení nové dálniční známky je nutné také sundat tu starou. Pravda, mnoho řidičů to prostě neřeší a známky lepí vedle sebe, ale omezují si tím výhled a policejní kontrole by se nemuselo líbit, pokud bude známek na čelním skle již více. Dokonce za to může řidiče i pokutovat až pěti tisíci. Něco jiného je, pokud jsou na čelním skle aktuální dálniční známky několika zemí, třeba česká a rakouská (ta mimochodem vyjde na 2 400 korun za rok).

Kupón je nutné nalepit celou svou plochou na čelní sklo do pravého dolního rohu. Je nutné, aby byla zvenčí viditelná a zároveň co nejméně bránila ve výhledu, rovněž nezapomeňte vyplnit SPZ vozu, na kterém známku používáte. Kupón tedy není přenositelný mezi několika automobily.

Snadná rada, jak jednoduše sundat starou dálniční známku, je použít fén a žiletku. Nezapomeňte při lepení nové dálniční známky také zapsat na ní registrační značku vozu a druhý díl si dobře uschovejte pro případnou policejní kontrolu.

Článek Dálniční známky: Loňské již neplatí byl publikován 1. února 2015 v 00.00 v rubrice Informace a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...