Mazda CX-3: Designový skvost se sportovním duchem

Tagy:  Mazda CX-3, design, KODO, bezpečnost, dynamiká, crossover

Sponzorované odkazy:

Mazda CX-3: Designový skvost se sportovním duchem

Kompaktní crossover s výjimečným designem, který spojuje sportovního ducha díky technologii SKYACTIV, pohodlí a praktický rozměr, to je Mazda CX-3. Vůz, který se hodí do městské džungle i na víkendové výlety do divočiny.

Mazda CX-3 klade důraz na řidiče a pro něj vznikla řada inovativních bezpečnostních funkcí systému MZD Connect a i-ACTIVSENSE. Díky tomu může být jízda příjemná, zábavná a bezpečná. O jedinečnosti vzhledu nejlépe hovoří ocenění Red Dot Design Award za vysokou kvalitu designu. „Elegantní štíhlé linie kontrastují s odvážnými a pevnými proporcemi a propůjčují Mazdě CX-3 výrazný vzhled na vůz této velikosti,“ popisuje Mazda design KODO. Na výběr je devět barev, jako perličku lze zmínit, že v nabídce jsou dva odstíny bílé a šedá ceramic není této barvě příliš vzdálená.

Design nad zlato

Úzké přední světlomety ve tvaru zvířecích očí plynule přecházejí do pochromovaného trojrozměrného pro automobilku již typického křídla, které obepíná přední mřížku. Boční pohled nabízí „vytesanou krásu a uhlazenost elegantních křivek“. Bytelný podvozek s koly velkého průměru (18“) dává vozu robustní vzhled. Sportovní vzhled zadní partie vozu jen zvýrazňuje dvojitá koncovka výfuku, zatímco černé sloupky ve tvaru písmene D vyvolávají dojem prosklené plochy obklopující celou kabinu. V kufru se pak nachází nákladová deska umožňující oddělit zavazadla.

Vytříbený design provází nejen vnější vzhled, ale také interiér. S kvalitními materiály šlo ruku v ruce ruční zpracování. Všechny ukazatele, displeje a ovládací prvky jsou ergonomicky umístěny okolo řidiče a zároveň nijak nebrání skvělému výhledu. Aktivní řídicí displej promítá do zorného pole řidiče tři nejdůležitější informace, tedy rychlost, podrobnou navigaci a nouzová varování.

Dynamický a bezpečný vůz

Bezpečnosti pak pomáhají inteligentní bezpečnostní funkce i-ACTIVSENSE, které pomáhají přecházet kolizím. Integrované snímače a kamery sledují řidiče i jeho okolí prakticky neustále. Pokud již se stane nehoda, jejíž riziko nelze nikdy zcela vyloučit, přijdou ke slovu výhody lehké oceli s vysokou pevností, ze které jsou vyrobeny podvozek a karoserie.

Mazda CX-3 nabízí sportovního ducha a výjimečný design. Foto: www.mazda.czMazda CX-3 nabízí sportovního ducha a výjimečný design. Foto: www.mazda.cz

Mazda CX-3 chce přinášet potěšení z jízdy a toho může docílit pomocí technologií SKYACTIV. Motory, karoserie a podvozek přináší vysoký výkon v kombinaci s citlivým ovládáním a sportovní jízdní dynamiku. Šestistupňová převodovka může být manuální nebo automatická a stejně tak je na výběr mezi pohonem dvou nebo všech čtyř kol. Spotřeba se pohybuje od rovných čtyř do šesti a půl litru na sto kilometrů. A rychlost? Například model 2.0 Skyactiv-G150 AWD umí zrychlit z nuly na sto za 8,7 vteřin, maximální rychlost je 200 km/h.

Mazda CX-3 se dá pořídit pod 400 000 korun, nejdražší verze stojí téměř dvakrát tolik. Třebaže Mazda nemá v zádech silný koncern, poslední roky se jí v Evropě daří a prodeje jen rostou. Konkurencí vozu mohou být bestsellery – oblíbené Toyota RV4, Suzuki SX4, Nissan Qashqai, Dacia Duster nebo domácí Škoda Yeti.

Článek Mazda CX-3: Designový skvost se sportovním duchem byl publikován 16. února 2016 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...