Přeprava ovoce a zeleniny

Přeprava ovoce a zeleniny

Když se řekne chlazení nebo chladicí zařízení většinu z nás napadne klimatizace nebo lednička. Ale chlazení není důležitou pouze v domácnostech, ale také pro dopravu. Jedině tak se k nám dostanou čerstvé potraviny z druhého konce světa. Je to díky transportnímu chlazení. Co to je a jak pomáhá při převozu ovoce a zeleniny, se dočtete v našem článku.

Transportní chlazení je určené pro převoz zboží, které vyžaduje konstantní teplotu během jeho převezení u jednoho místa na druhé. Ve většině případů se transportní chlazení využívá u převozu čerstvých, chlazených nebo zmražených potravin, produktů, ryb mléčných výrobků a samozřejmě také ovoce a zeleniny.

Bezpečná přeprava v chlazeným prostoru je nutná také při přepravě léků, květin, krevní plazmy, chemikálií nebo dalšího zboží, které vyžaduje řízený teplotní režim.

Jsou různé typy transportního chlazení

  • direct drive – chladící jednotka určená pro užitkové vozy, a to od malých dodávek až po velká skříňová vozidla, tato vozidla jsou určená pro rozvoz chlazených a mražených produktů s možností topení
  • direct truck – zde jsou většinou použité nezávislé chladící jednotky určené pro nákladní automobily, které mají větší objem nástavby
  • trailer – to jsou nezávislé dieslové chladicí jednotky určené pro návěsy s nákladovým prostorem pro 30 až 36 palet

U automobilů nebo dodávek je důležité udržovat konstantní teplotu k zachování kvality komodit, které se převážejí. Hlavním úkolem výrobců transportního chlazení je zajistit co nejmenší únik chladu. Proto je vždy vozidlo izolováno polyuretanem.

Jak je to s tím ovocem a zeleninou?

Jak již bylo řečeno, transportní chlazení sehrává důležitou roli při převozu ovoce a zeleniny. Při přepravě a skladování je potřeba, aby bylo zboží balené do ochranných barevných fólií nebo uzavřených kartonů, kam nepronikne světlo.

Všechna vozidla jsou tak vybavena příslušných transportním chlazením. Většinou se jedná o vozy přímo k tomuto účelu určené a s pevnými chladicími návěsy. Díky tomu nehrozí žádný únik chladu ani proniknutí světla.

Skladování ovoce a zeleniny

Zboží je vždy zajištěno rozpěrnými tyčemi a používají se pouze normované obaly. Co se týče skladování ovoce a zeleniny, i zde hraje klíčovou roli chladící technika. Každý sklad musí být vybaven centrální chladicí technologií. Pokud by došlo k výpadku proudu ne nezbytné, aby naskočily záložní zdroje.

Komodita jako je například banán musí být ve specializovaných vychlazených prostorech, které jim zajistí konstantní teplotu. Při skladování ovoce a zeleniny je důležité striktně oddělit poškozené a čerstvé zboží a také skladovat odděleně různé druhy ovoce a zeleniny.

Důležitá je teplota a čas

Při přepravě zboží jako je ovoce a zelenina je nejdůležitější teplota a čas. Důležitý je co nejkratší časový horizont mezi vykládkou k dodávce a k příjemci. Proto je vždy klíčové najít si vhodného dopravce, který je ne převoz ovoce a zeleniny vybavený.

Specializovaní dopravci mají různá chladicí zařízení, návěsy a vědí jak se během přepravit ke zboží chovat a čeho musí být dosaženo. Základem je zachování konstantní teploty po dobu přepravy a skladování.

Článek Přeprava ovoce a zeleniny byl publikován 30. listopadu 2016 v 21.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...