Nacházíte se: Úvodní stránka > PR články > Přeprava ovoce a zeleniny
Když se řekne chlazení nebo chladicí zařízení většinu z nás napadne klimatizace nebo lednička. Ale chlazení není důležitou pouze v domácnostech, ale také pro dopravu. Jedině tak se k nám dostanou čerstvé potraviny z druhého konce světa. Je to díky transportnímu chlazení. Co to je a jak pomáhá při převozu ovoce a zeleniny, se dočtete v našem článku.
Transportní chlazení je určené pro převoz zboží, které vyžaduje konstantní teplotu během jeho převezení u jednoho místa na druhé. Ve většině případů se transportní chlazení využívá u převozu čerstvých, chlazených nebo zmražených potravin, produktů, ryb mléčných výrobků a samozřejmě také ovoce a zeleniny.
Bezpečná přeprava v chlazeným prostoru je nutná také při přepravě léků, květin, krevní plazmy, chemikálií nebo dalšího zboží, které vyžaduje řízený teplotní režim.
Jsou různé typy transportního chlazení
U automobilů nebo dodávek je důležité udržovat konstantní teplotu k zachování kvality komodit, které se převážejí. Hlavním úkolem výrobců transportního chlazení je zajistit co nejmenší únik chladu. Proto je vždy vozidlo izolováno polyuretanem.
Jak již bylo řečeno, transportní chlazení sehrává důležitou roli při převozu ovoce a zeleniny. Při přepravě a skladování je potřeba, aby bylo zboží balené do ochranných barevných fólií nebo uzavřených kartonů, kam nepronikne světlo.
Všechna vozidla jsou tak vybavena příslušných transportním chlazením. Většinou se jedná o vozy přímo k tomuto účelu určené a s pevnými chladicími návěsy. Díky tomu nehrozí žádný únik chladu ani proniknutí světla.
Zboží je vždy zajištěno rozpěrnými tyčemi a používají se pouze normované obaly. Co se týče skladování ovoce a zeleniny, i zde hraje klíčovou roli chladící technika. Každý sklad musí být vybaven centrální chladicí technologií. Pokud by došlo k výpadku proudu ne nezbytné, aby naskočily záložní zdroje.
Komodita jako je například banán musí být ve specializovaných vychlazených prostorech, které jim zajistí konstantní teplotu. Při skladování ovoce a zeleniny je důležité striktně oddělit poškozené a čerstvé zboží a také skladovat odděleně různé druhy ovoce a zeleniny.
Při přepravě zboží jako je ovoce a zelenina je nejdůležitější teplota a čas. Důležitý je co nejkratší časový horizont mezi vykládkou k dodávce a k příjemci. Proto je vždy klíčové najít si vhodného dopravce, který je ne převoz ovoce a zeleniny vybavený.
Specializovaní dopravci mají různá chladicí zařízení, návěsy a vědí jak se během přepravit ke zboží chovat a čeho musí být dosaženo. Základem je zachování konstantní teploty po dobu přepravy a skladování.
Ušetřete až 75 % z ceny povinného ručení. Kalkulačka povinného ručení vám najde ty nejlepší ceny na trhu.
Motoristi.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.