Dnešek přináší změny pro motoristy. Jaké?

Tagy:  novela č. 63/2017 Sb., změny, úřady, STK, emise

Sponzorované odkazy:

Dnešek přináší změny pro motoristy. Jaké?

Od dnešního dne nabývá účinnosti novela č. 63/2017 Sb., kterou se mění zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

Od 1.6.2017 tedy začínají platit změny v pravidlech na STK a v možnostech vyřízení určitých změn v registru vozidel.

Co se ruší?

  • V pravidlech STK dochází ke zrušení dovozové STK, tedy STK dosud nutné při nákupu vozu z ciziny, přičemž v platnosti zůstane jen evidenční STK za 1000 Kč. Máte tak při koupi vozu odjinud možnost ušetřit na nákladech cirka 2000 Kč.
  • Ruší se platnost evidenční prohlídky automobilu při změně vlastníka v délce 14 dní a nahrazuje se navýšením na 30 dní. K dobru tedy dostanete další dva týdny.

Co se změní?

  • Nově se mimo klasické STK budou fotograficky dokumentovat i emisní revize. Díky tomuto kroku se kontrola emisí zřejmě časově mírně protáhne a také částka za ni bude vyšší. Stále platí, že se info z STK evidují v centrální databázi (Centrální informační centrum – CIS).
  • Při nesrovnalostech na hodnotách ujetých kilometrů v souvislosti s evidencí v databázi STK, je tento stav (podezření na přetáčení tachometru) označen jako závada a vůz obdrží STK jen na jeden měsíc (30 dní).
  • Ode dneška lze vyřizovat změny v registru vozidel na jakémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností. Pozbývá platnost návaznosti na trvalé bydliště a sídlo firmy.

Co vše lze takto na úřadě změnit?

  • změna vlastníka vozidla
  • žádost o registrační značku na přání
  • změna provozovatele registrovaného auta
  • umístění automobilu do depozitu (vyzvednutí z depozitu pak je ale vázáno na totožný úřad) registrace nového či dovezeného vozu
  • nahlášení zániku vozidla

Ovšem pozor! Je nutno mít na zřeteli to, že je li zapotřebí řešit danou věc opakovanou návštěvou úřadu, musí to být tentýž úřad, kde jste věc řešit započali.

Ideální možností je vždy dobrá příprava na to, co řešit chcete. Ať už to je samotná STK a emise, nebo návštěvy úřadu. Vždy mějte v pořádku všechny podklady a dokumenty k dané věci. Na úřad se můžete online objednat na přesný čas, čímž si ušetříte čekání.

Pro STK je nezbytné čisté vozidlo a podvozek, proveďte si prvotní „laickou“ revizi svého vozu doma – funkčnost brzd, světel, skla bez nálepek (jen s dálniční známkou a emisní nálepkou), pneu o rozměru dle vašeho TP a správně nahuštěné i s optimální hloubkou dezénu. Tak projdete celou prohlídkou lépe a bez obtíží.

Zdroj foto: Pixabay.com

Článek Dnešek přináší změny pro motoristy. Jaké? byl publikován 1. června 2017 v 10.45 v rubrice Novinky, Auta a Informace. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...