Ověření VIN pomůže ohodnotit ojeté auto

Ověření VIN pomůže ohodnotit ojeté auto

Při koupi ojetého automobilu je cena jedním z klíčových momentů, které porovnáváme. Ta se odvíjí od mnoha činitelů, ale abychom věděli, kolik by konkrétní vozidlo mělo stát, je vhodné ověřit si jeho číslo VIN a seznámit se s jeho podrobnou historií.

Co rozhoduje o ceně ojetého automobilu?

Ojeté auto v dobrém stavu, tedy takové, jímž se dá bezpečně jezdit, je možno koupit již za několik desítek tisíc korun. Co rozhoduje o tom, že některá auta jsou levnější, a za jiné musíme zaplatit více?

V první řadě je to samozřejmě značka a model vozidla, a také jeho rok výroby. Ze zřejmých důvodů, čím je automobil starší, tím je jeho hodnota nižší. Při ověřování roku výroby je dobré soustředit pozornost nejen na datum výroby, ale také na datum první registrace – to se často může lišit od roku výroby, přičemž například auto koupené na počátku roku může být výprodejem z předešlého ročníku.

Další důležité vlastnosti auta, které nepochybně ovlivňují jeho cenu, jsou:

  • Typ auta a typ karosérie. Za jinou cenu budou automobily osobní, terénní a dodávky, ale odlišnou cenu zaplatíme i za stejný typ osobního auta, pokud bude mít karosérii hatchback, sedan, nebo kombi.
  • Objem motoru, počet kilowattů.
  • Počet dveří – třídveřové a pětidvéřové automobily stejné značky a stejného modelu se mohou odlišovat cenou.
  • Druh paliva – při koupi ojetého vozidla upírá kupující svou pozornost na to, zda má vozidlo, o které má zájem, motor benzínový, dieselový nebo jestli jezdí na plyn. Při instalovaném plynu může o ceně vozidla rozhodovat také fakt, zda jde o tovární nebo dodatečnou instalaci a jaká je délka zbývající životnosti plynové láhve.
  • Výbava vozidla – můžeme porovnávat ceny dvou automobilů stejného modelu a značky, stejného roku výroby, ale pokud se budou významně lišit výbavou, pak i cena bude různá. Hodnotu automobilu zvyšují například kožená sedadla, klimatizace, audio vybavení, elektrická zrcátka, vyhřívání zpětných zrcátek a skel nebo vyhřívání sedadel, airbagy (jejich přítomnost a počet), parkovací senzory apod.
  • Počet najetých kilometrů vozidla – jde o jeden z těch faktorů, na který se kupující auta soustředí v prvé řadě, ihned po značce a roku výroby. Čím větší počet kilometrů má auto najeto, tím je jeho hodnota nižší.
  • Celkový stav vozidla – zde bychom neměli mít pochybnosti. Čím méně škrábanců a stop po používání automobil má, tím vyšší je jeho hodnota.

Ověření VIN pomůže rozhodnout o hodnotě auta

Výše zmíněné faktory jsou pouze částí činitelů, které mají vliv na cenu ojetého automobilu. Jejich společným znakem je to, že je můžeme spatřit pouhým okem nebo bez problémů ověřit v dokumentech (např. obsah motoru nebo datum první registrace). Ale na cenu automobilu mají vliv také takové faktory, které na první pohled nevidíme – právě při jejich ověření pomůže prověření podle čísla VIN. Během prohlídky auta určeného na prodej je dobré požádat prodejce o číslo VIN, čili číslo karosérie, a poté je nechat prověřit v databázích, například v servisu autoDNA.cz. Díky tomu můžeme zjistit mnoho faktů týkajících se vozidla, které mohou být základem pro vyjednávání o nižší ceně auta, například.

  • Počet dosavadních majitelů vozidla – čím jich bylo víc, tím je větší nebezpečí, že je auto ve špatném technickém stavu (protože každý má svoje návyky, týkající se způsobu řízení auta), a tudíž cena vozidla musí jít dolů.
  • Informace o kolizích, bouračkách, nehodách – pokud je prodávající před námi zatajil, můžeme si je zjistit prostřednictvím prověření čísla VIN.
  • Dřívější určení automobilu – pokud vozidlo jezdilo jako taxi nebo jako služební vozidlo v malé firmě nebo s ním jezdili obchodní cestující a vozidlo bylo vzato na leasing, pak můžete s čistým svědomím jednat o nižší ceně. 

Kromě toho při ověřování čísla VIN v databázích získáme také informace o předchozích stavech tachometru vozidla (díky tomu je možné zjistit, jestli je počet kilometrů, který vidíme na tachometru, věrohodný), a rovněž o tom, zda není auto nahlášeno jako kradené. Máme také podrobné informace o výbavě, s níž vozidlo vyjelo z výrobní linky, a můžeme ověřit, jestli něco nechybí.

Ověření VIN před koupí ojetého vozidla nám zabere pár chvilek a bude stát pár korun, ale díky těmto informacím, které takto získáme, můžeme vyjednat nižší cenu auta. A tady už můžeme potencionálně opravdu hodně ušetřit – až desítky tisíc korun.

Článek Ověření VIN pomůže ohodnotit ojeté auto byl publikován 7. června 2017 v 21.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Tisková zpráva. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Tagy

Doporučujeme

Ušetřete až 75 % z ceny povinného ručení. Kalkulačka povinného ručení vám najde ty nejlepší ceny na trhu.