10 kroků ke koupi ojetého automobilu

10 kroků ke koupi ojetého automobilu

Nákup ojetého auta v je mnoha ohledech velmi podobný nákupu nového. Musíte najít vůz, který je vhodné pro vaše potřeby, otestovat ho a samozřejmě mít prostředky na financování. Jsou zde však i značné rozdíly. Na ojetá auta se nemusí vztahovat záruka a místo firmy můžete jednat přímo se soukromým prodejcem.

1. Stanovte si rozpočet

Ještě než se začnete poohlížet po autě, měli byste znát svůj rozpočet. Dobrým pravidlem pro mnoho lidí je, že měsíční splátka za auto by neměla přesáhnout 20 % čistého měsíčního příjmu. Podívejte se na vaše měsíční příjmy výdaje a zjistěte, jakou splátku půjčky si můžete dovolit.

Ujistěte se, že vám zbyde dostatek peněz na nájem či hypotéku, péči o děti a další nezbytné výdaje. Ojetá auta vyžadují více údržby než nová auta. Berte v potaz také dodatečné náklady na vlastnictví vozu, jako jsou daně, pojištění a výdaje za palivo.

2. Ujasněte si, jaké auto potřebujete

Vystačíte si s menším vozem, nebo potřebujete prostorného kombíka či bezpečné SUV pro občasnou jízdu v terénu? Při rozhodování o vozidle nemyslete jen na aktuální potřeby. Pokud v dohledné době plánujete dítě, budete potřebovat více prostoru v kufru na kočár.

Zamyslete se i nad svými plány a potřebami alespoň na příštích pět let dopředu, abyste za rok nezjistili, že vám auto vlastně vůbec nevyhovuje. Udělejte si seznam alespoň 3 modelů, které pro vás připadají v úvahu.

3. Porovnejte ceny

Ceny ojetých automobilů jsou částečně ovlivněny tím, od koho auto kupujete. Ojeté auto dnes můžete koupit nejen v autobazaru ale také od soukromých prodejců, kteří se rozhodli své auto prodat. Právě auto od soukromého majitele je často cenově nejvýhodnější variantou.

4. Zkontrolujte VIN kód

Pokud auto nekupujete od blízkého přítele nebo člena rodiny, který může ručit za jeho historii, investujte raději do online kontroly VIN kódu např. na stránce carVertical, která zaručí že auto není kradené, nebo mu nebyl stočený tachometr.

5. Důkladně si auto před koupí prohlédněte

Na důkladnou prohlídku vozu si rozhodně najděte čas: 

  • Hledejte případné škrábance, oděrky a případné známky nehody. Stav laku hodně napoví, jak se předchozí majitel o auto staral.
  • Zkontrolujte, jestli se VIN kód pod čelním sklem a na dalších místech shoduje s číslem v technickém průkazu.
  • Vyžádejte si servisní knížku, která hodně napoví o stavu vozu.

6. Více kilometrů nemusí znamenat horší stav vozu

Stav tachometru je často pro kupujícího nejdůležitějším předpokladem, což není úplně správné. Jednak stav kilometrů neříká o voze zdaleka vše. Záleží také na tom, jak se o vůz předchozí majitel staral. Berte proto v potaz i vozy v pěkném stavu, které mají najetý vyšší počet km.

7. Diesel nebo benzín?

Pokud ročně najedete více něž 20 tisíc km, sáhněte po dieselu. Ten je však o něco dražší a náročnější na případné opravy. Pokud nepoužíváte auto denně, sáhněte raději po benzinovém motoru.

8. Vše si raději ověřte

Mnoho prodávajících vám bude vykládat, že prodávají nikdy nebouraný garážovaný vůz s pravidelnou údržbou v autoservisu. Vše co vám prodejce říká však raději berte s rezervou a zkontrolujte si skutečný stav vozu.

9. Přizvěte si automechanika

Na fyzickou prohlídku je vhodné vzít s sebou někoho, kdo autům opravdu rozumí a ví, na co se při kontrole vozu zaměřit. Odhalí nejen očividné závady, ale i ty, které se prodejce pokusil zamaskovat.

10. Hodně napoví zkušební jízda

Během testovací jízdy můžete rozpoznat celou řadu závad, proto jí rozhodně využijte. Při zkušební jízdě vyzkoušejte citlivost řazení, stav spojky, poslouchejte zvuk motoru a zkontrolujte i stav brzd.

Článek 10 kroků ke koupi ojetého automobilu byl publikován 4. prosince 2022 v 00.45 v rubrice Auta. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...