Nová Škoda Karoq má na kontě Golden Steering Wheel i pět hvězdiček v Euro NCAP

Tagy:  Golden Steering Wheel, 5 hvězdiček v Euro NCAP, Škoda Karog

Sponzorované odkazy:

Nová Škoda Karoq má na kontě Golden Steering Wheel i pět hvězdiček v Euro NCAP

Nové SUV Auto Škoda, model Karoq, získala ocenění ve čtenářské anketě časopisu „Bild am Sonntag“ a „Auto Bild“ ve třídě malých SUV. A nezávislá organizace European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) hodnotila bezpečnost modelu, přičemž dospěla k závěru, že toto kompaktní SUV se řadí mezi nejbezpečnější kompaktní SUV současnosti.

Golden Steering Wheel* platí za jednu z nejrenomova­nějších automobilových cen Evropy. Škoda Karoq boduje prostorným interiérem a moderním informačním systémem. Model získal Zlatý volant a automobilový časopis Auto Bild a nedělník Bild am Sonntag vyznamenaly model Karoq cenou Golden Steering Wheel 2017.

Čtenáři z více než 20 evropských zemí vynesli Karoq svými hlasy do finále kategorie „malá SUV“. Po náročných testovacích jízdách nakonec odborná porota zvolila nové kompaktní SUV Škoda Karoq vítězem ve své kategorii. Golden Steering Wheel platí za jednu z nejatraktiv­nějších automobilových cen Evropy. V letošním roce bylo na výběr celkem 42 modelů rozdělených do kategorií malé a kompaktní vozy, malá SUV, velká SUV, střední a vyšší třída a sportovní vozy.

Model Škoda Karoq přesvědčil porotce komfortem a prostorností. Kromě toho udělovala porota body navíc za konektivitu: Karoq ji získal za informační systém nejnovější generace, který lze ovládat přes kapacitní dotykový displej. Navíc má Karoq volně programovatelný digitální přístrojový panel. Díky LTE-modulu a WLAN-hotspotu jsou cestující ve voze vždy online. Mimoto ocenila porota u modelu projev hnacího ústrojí a zdařilé naladění podvozku. Nezávislá organizace European New Car Assessment Programme (Euro NCAP) ohodnotila bezpečnost modelu Karoq jako velmi bezpečný, a přidělila mu rovnou pět hvězdiček.

Organizace Euro NCAP ocenila ochranu dospělých členů osádky velice dobrou hodnotou 93 procent. Při testu bočního nárazu byly všechny kritické tělesné partie dobře chráněny. Kromě toho vyzdvihla Euro NCAP ochranu krční páteře cestujících při kolizi zezadu. Také systém nouzové brzdy kompaktního SUV fungoval i při nízkých rychlostech, běžných v městském provozu, spolehlivě a zabránil téměř všem kolizím. Plný počet bodů udělila Euro NCAP také za ochranu nohou chodců. Kromě toho kompaktní SUV přesvědčilo také dobrou ochranou hlavy chodců v případě srážky.

Karoq má výbornou pasivní bezpečnost díky vysoké torzní tuhosti, velkorysým deformačním zónám, pevnému bezpečnostnímu skeletu kabiny i použití vysokopevnostních ocelí, například v oblasti podélníků. Kompaktní SUV kromě toho disponuje také sedmi sériově montovanými airbagy: airbagem řidiče a spolujezdce, hlavovými airbagy i bočními airbagy a kolenním airbagem řidiče.

Dětské sedačky lze připevnit pomocí úchytu Top Tether a systému Isofix, který je na přání k dispozici i pro sedadlo předního spolujezdce. Při nárazu zezadu snižují speciálně konstruované hlavové opěrky na předních sedadlech riziko poranění krční páteře řidiče a spolujezdce. Proaktivní systém ochrany posádky v případě kolize také přitáhne zapnuté bezpečnostní pásy na předních sedadlech a zavře otevřená okna, popř. i střešní okno až na malou štěrbinu. Tento systém je pro řadu trhů součástí sériové výbavy.

Model je též vybaven několika kamerami a asistenčními systémy na bázi radaru a dalších senzorů. Radarový systém Front Assist s funkcí nouzové brzdy City a detekcí osob pomáhá zabránit střetům s chodci. Parkovací asistent a asistent pro vyjíždění z parkovacího místa pomáhá při omezeném výhledu a varuje před skrytým nebezpečím. K dalším prvkům, které na palubě vozu usnadňují řidiči jeho práci a současně zvyšují bezpečnost, patří adaptivní tempomat, asistent pro jízdu v pruzích, rozpoznávání dopravních značek na bázi kamery, funkce nouzového volání, asistent pro jízdu v kolonách a identifikace únavy řidiče.

Zdroj foto: Škoda Auto

Článek Nová Škoda Karoq má na kontě Golden Steering Wheel i pět hvězdiček v Euro NCAP byl publikován 15. listopadu 2017 v 00.00 v rubrice Auta, Informace a Novinky. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...