Škoda Scala na obzoru!

Sponzorované odkazy:

Škoda Scala na obzoru!

Automobilka Škoda Auto ve čtvrtek 6.12.2018 v tel Avivu představila nástupce Škody Rapid, model pojmenovaný Scala. Nový kompaktní hatchback nižší střední třídy přijde na trh v první půli roku 2019.

Město Tel Aviv patří k celosvětově nejvýznamnějším hotspotům pro IT-startupy. Pro světovou premiéru nového modelu Škoda Scala by se tak sotva dalo najít vhodnější místo. Kompaktní model totiž zaujme špičkovou konektivitou a udělal velký krok vpřed také díky novým mobilním online službám infotainmentu. Česká automobilka má ale také řadu dalších důvodů, proč uspořádat dnešní světovou premiéru nového kompaktního modelu Škoda Scala na pobřeží Středozemního moře. Prostřednictvím svého importéra Champion Motors je Škoda nejsilnější evropskou značkou v Izraeli.

Obě společnosti v Tel Avivu také provozují společný podnik Škoda Auto DigiLab Israel. Přenos bylo možno sledovat prostřednictvím livestreamu na Škoda Storyboardu, na YouTube, Twitteru a Facebooku.

Auto Škoda koncept modelu Scala (tehdy ještě beze jména) prezentovala jako koncept Vision RS. Škoda Scala by měla být prvním evropským modelem Auto škoda, který má nápis Škoda na pátých dveřích, namísto klasického a tradičního loga. Název Scala je latinský, a byl vybrán z mnoha různých návrhů proto, že v latině znamená schody či žebřík. Tedy evokace na neustálý pokrok a stoupání značky ve vývoji vozidel, a především pak ve vývoji kompaktních vozů.

Scala je první model značky ŠKODA postavený na platformě MQB A0 koncernu Volkswagen.Škoda Scala má na délku ve 4,36 metru a bude vybavena technologiemi, jež doposud náležely automobilů, vyšších tříd. A že je to fakt, dokazuje již to, že bude Scala jako první model značky Auto Škoda standardně připojen k internetu. Mimoto má v repertoáru několik lahůdek jako full LED přední i zadní světlomety, mnohem větší prostor pro pasažéry i zavazadla. Když k tomu přičteme ještě četné Simply Clever prvky škodovky, není co řešit. Scala bude jistě stát za to.

Interiér

Kombinuje ergonomii s velkorysým prostorem, a největším zavazadlovým prostorem ve své třídě. Přístrojová deska s centrálním, vysoko umístěným displejem, a výplně předních dveří mají kvalitní, měkčený povrch se specifickou úpravou, která napodobuje krystalickou strukturu. Příjemnou atmosféru interiéru dodává ambientní osvětlení, teplé odstíny barev a barevné kontrastní obšití potahů sedadel. Čalounění sedadel je na přání z kvalitního mikrovlákna Suedia. O dodatečný komfort se starají na přání dodávané vyhřívání čelního skla nebo vyhřívaný volant.

Pohonné jednotky

Ty čítají tři benzinové motory TSI o objemu 1,0 nebo 1,5 l a jeden naftový motor 1,6 TDI pokrývají výkonové spektrum od 70 do 110 kW (95 až 150 k). V průběhu roku 2019 bude následovat motor 1,0 G-TEC o výkonu 66 kW (90 k) s pohonem na ekologický zemní plyn (CNG). Pět úsporných motorů vybavených turbodmychadlem splňuje emisní normu Euro 6d TEMP. Na přání je nabízen systém Sport Chassis Control, který nabízí nastavení podvozku s režimy Normal a Sport, které lze přepínat ve volbě jízdního režimu Driving Mode Select.

Asistenční systémy

Mnoho asistenčních systémů modelu SCALA bylo dosud známých pouze z vozů vyšších tříd.

  • Asistent změny jízdního pruhu (Side Assist), který je dostupný na přání, upozorňuje až do vzdálenosti 70 m, tedy o 50 m dále než asistent hlídání mrtvého úhlu (Blind Spot Detect), když se zezadu blíží vozidla, která mají v úmyslu předjíždět nebo se již nacházejí v mrtvém úhlu.
  • Na přání je nabízen také adaptivní tempomat (ACC), který je aktivní do rychlosti 210 km/h, a parkovací asistent (Park Assist).
  • Asistent hlídání jízdního pruhu (Lane Assist) a Front Assist včetně funkce nouzové brzdy jsou součástí standardní výbavy.

Technologie a bezpečnost

Vůz má ve standardní výbavě LED světlomety a LED zadní skupinové svítilny. Přední Bi-LED a zadní full LED varianta těchto světel s dynamickými zadními směrovými světly, které SCALA nabízí jako první model značky ŠKODA, je součástí výbavového stupně Style. Mezi devět nabízených airbagů patří kolenní airbag řidiče a poprvé ve třídě kompaktních vozů na přání dodávané zadní boční airbagy. V případě hrozící nehody uzavře proaktivní ochrana cestujících Crew Protect Assist, která je dostupná na přání, automaticky v předstihu okna a předepne bezpečnostní pásy na předních sedadlech.

Infotainment

Virtuální Kokpit, který je dostupný na přání, má displej o velikosti 10,25“. Jedná se o největší displej v rámci třídy kompaktních vozů. Displeje infotainment systémů třetí generace na bázi řady MIB mají úhlopříčku o velikosti od 6,5“ do 9,2“. Dotyková obrazovka je komfortně umístěna vysoko tak, aby byla dobře čitelná pro řidiče i spolujezdce. Sound System ŠKODA, který je dostupný na přání, nabízí subwoofer a deset reproduktorů. Díky mnoha novým mobilním online službám ŠKODA Connect mohou cestující pomocí mobilního telefonu zamknout a odemknout vůz nebo aktualizovat software infotainment systému nebo mapy navigace „vzduchem“. Díky zabudované kartě eSIM s připojením LTE je vůz ŠKODA SCALA vždy online.

Simply Clever

Model nabízí mnoho Simply Clever prvků, například elektricky ovládané páté dveře s funkcí Tip-To-Close, které jsou nabízeny v této třídě poprvé, nebo mechanicky sklopné, elektricky odjistitelné tažné zařízení, které se vyklopí po stisknutí tlačítka v zavazadlovém prostoru.

Cena bude známa až v průběhu ledna 2019 a zájemci budou moci zadávat předobjednávky. Sériová výroba modelu Scala je plánována od února 2019 v Mladé Boleslavi. Premiéru má model pak mít na březnovém Autosalonu v Ženevě. Uvedení na trh je v plánu v dubnu 2019 a první vozy distribuovány k zákazníkům v průběhu května 2019.

Zdroj foto: Auto Škoda

Článek Škoda Scala na obzoru! byl publikován 7. prosince 2018 v 11.00 v rubrice Auta, Informace a Novinky. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...