Nevyhazujte peníze oknem! Tipy, jak na autě ušetřit

Nevyhazujte peníze oknem! Tipy, jak na autě ušetřit

Mít auto se může pěkně prodražit. Pokud chcete snížit náklady na minimum, podívejte se na náš přehled tipů, jak na autě ušetřit. Ukážeme, jak ušetřit na pojištění, nákupu příslušenství i na pohonných hmotách. 

1. Výhodné povinné ručení

Pro výběr nejlepšího povinného ručení určitě využijte online srovnávač, který porovná nabídku několika různých pojišťoven. Ve srovnávači nastavíte různá kritéria, jako například typ auta a další údaje. Velmi rychle dostanete přehledné a jasné srovnání, ze kterého si určitě vyberete tu nejvhodnější nabídku.

2. Nakupujte s cashbackem

Jestli chcete ušetřit na příslušenství pro své vozidlo, podívejte se na cashback portál Tipli, který nabízí několikaprocentní cashback (vracení peněz z nákupů) i u prodejců automobilového příslušenství. U některých e-shopů můžete získat až 10 % zpět. Stačí se pouze na Tipli.cz zdarma zaregistrovat, na obchod se přes tyto stránky prokliknout a nakoupit, jak jste zvyklí.

3. Naplánujte si tankování pohonných hmot

Cestování autem můžete zlevnit rovněž tím, že se při tankování pohonných hmot vyhnete dálnicím a velkým městům, kde jsou nejvyšší ceny. Nejlevnější benzínovou stanici ve vašem okolí můžete snadno najít na internetu. Samozřejmě ale nejezděte příliš daleko, aby se vám cesta za levným benzínem, naftou či plynem vůbec vyplatila.

4. Udržujte své auto v dobrém stavu

Dobře se starat o své auto je investice, která se vyplatí. Pokud se o auto správně staráte, vydrží vám déle, sníží se riziko poruch a také bude méně „žrát“. Co můžete pro své auto udělat? Kontrolujte pravidelně tlak v pneumatikách a stav kapalin v automobilu – například brzdové kapaliny nebo motorového oleje. Kontrolujte životnost rozvodových řemenů a v případě potřeby je vyměňte. Čas od času si také zaplaťte servisní prohlídku auta, kterou je vhodné udělat tak jednou za jeden nebo dva roky, podle typu auta.

5. Naučte se „řídit“

Některé řidičské zlozvyky vedou k vyšší spotřebě a většímu opotřebení auta, což může citelně zasáhnout vaše finance. Především se snažte jezdit plynule a vyhněte se (pokud možno) prudkému brzdění. Například na dálnici se snažte držet stabilní rychlost a zbytečně nezrychlujte, když víte, že byste za chvíli zase museli brzdit. V případě, že se blíží přechod, na kterém čekají chodci, zpomalte a dejte jim znamení, aby přešli, místo toho, abyste zcela zabrzdili a pak se museli znovu rozjíždět.

Také se snažte zbytečně nevytáčet motor do vysokých otáček, to se rovněž negativně projeví na spotřebě. Samozřejmě je také nevhodné držet motor v nízkých otáčkách, protože se tím opotřebovává motor. Pokud v autě čekáte delší dobu, pár korunek tím také ušetříte. Jinak pamatujte, že všechno, co narušuje aerodynamiku vozidla, jako třeba otevřené okénko nebo „zahrádka“ na střeše, negativně ovlivňuje spotřebu.

Článek Nevyhazujte peníze oknem! Tipy, jak na autě ušetřit byl publikován 30. dubna 2019 v 18.30 v rubrice Informace. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...