4 rady pro výběr autobaterie

Sponzorované odkazy:

4 rady pro výběr autobaterie

Při výběru nové autobaterie je dobré zvolit kvalitní řešení se správnými parametry pro bezproblémové fungování i několik let. Obligátním výběrem totiž získáte novou důležitou součástku, na jejíž bezchybný chod se budete spoléhat hlavně v zimě, kdy může být startování komplikovanější a více dochází k samovolnému vybíjení. A podle čeho vybrat tu pravou autobaterii?

Autobaterie – jak ji vybrat?Autobaterie – jak ji vybrat?

Správné rozměry

V první řadě si ujasněte, jaké rozměry má mít nová autobaterie. Tato hodnota se přímo odvíjí od velikosti nosiče v automobilu. Akumulátor se totiž do těchto míst musí bez problémů vejít. Konkrétní potřebné rozměry bývají uvedené v manuálu k autu.

Dostatečná kapacita

Dalším důležitým parametrem u autobaterie do auta je její dostatečná kapacita. Ta se udává v ampérhodinách a při výběru nového kousku se řiďte tím, co nabízela stará baterie. V případě potřeby je možné zvolit také o trochu větší kapacitu, čímž chybu rozhodně neuděláte. Naopak si dávejte pozor, ať nezvolíte poddimenzované řešení.

Hodnota napětí a případná údržba

Hodnota napětí není nijak zvlášť speciální parametr. Běžně má velikost 12 V a je pro všechny baterie stejná. Všímejte si však toho, jestli vybraná autobaterie nebude potřebovat speciální údržbu. Pro všechny druhy je dobré nezapomínat na pravidelnou péči, která spočívá v nabíjení v případě dlouhého nepoužívání, kontrolu svorek a kontaktů a případně provést čištění zoxidovaných částí.

Startovací proud

Aby nová baterie do auta zvládla vytvořit dostatek energie pro startování, musí nabízet správnou hodnotu proudu. Tento údaj opět převezměte ze staré autobaterie, nebo na základě manuálu. Pamatujte na to, že čím více elektroniky ve vozidle, tím větší nároky na baterii. Rozdíly jsou i mezi benzínovými a dieselovými motory, kdy druhé zmíněné vyžadují větší hodnoty startovacího proudu.

Článek 4 rady pro výběr autobaterie byl publikován 27. března 2021 v 00.00 v rubrice Auta. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...