Karavany - Trend cestování současné doby

Karavany - Trend cestování současné doby

Pandemie koronaviru přinesla různé zvláštnosti, jednou z nich je třeba rozmach trhu s půjčováním karavanů. Češi jsou velmi přizpůsobivým národem, a tak zákaz ubytování v hotelích vyřešili po svém – půjčení karavanu se stalo velmi kreativním a vyhledávaným řešením. Horská parkoviště jsou doslova obsypána karavany, obdobná situace panuje i v okolí vodních ploch pro koupání. Zkrátka cestování karavanem se stalo trendem současné doby.

Karavany přináší do cestování volnost a dobrodružstvíKaravany přináší do cestování volnost a dobrodružství

Hlavní výhoda půjčení karavanu je přitom zřejmá – jedná se de facto o pojízdný přístřešek na kolech, který vám jednak poskytuje úžasnou mobilitu, ale zároveň je dostatečně komfortní na to, abyste v něm mohli strávit spousty dní. Týdenní dovolená v karavanu je tak něčím, co láká stále čím dál tím víc Čechů.

Jediné omezení, které s používáním karavanu souvisí je, že lze v něm nocovat pouze na k tomu určených místech. Jinak ale máte naprosto volnou ruku a můžete se vydat kamkoliv po České republice, a pokud to situace v nejbližší době dovolí, tak i kamkoliv do zahraničí. Půjčovny karavanů jsou navíc už dnes díky svým daleko příznivějším cenám oproti minulosti, dostupnější i pro střední třídu.

Střešní nosiče na karavan

Karavan je poměrně skromný příbytek, ač se to na první pohled nemusí zdát, je tak nutné myslet i na dostatek úložného prostoru. Pokud jedete na výlet ve vícero lidech, tak řešením úložného prostoru může být použití doprovodného auta – ideálně využijte kombík či jiné prostorné auto. Toto řešení je ale ve většině případů nepraktické, mnohem lepší si je zakoupit střešní nosiče, které pojmou i polovinu objemu kufru běžného kombíku. V mnoha situacích je navíc použití střešního nosiče jedinou možností. Můžete na něm vozit kupříkladu kajaky či lyže, tedy předměty, které nelze umístit do kufru auta, nebo které kvůli jejich neskladnosti v něm zabírají příliš místa. Zkrátka střešní nosiče dokáží vyřešit problém s nedostatkem úložného prostor v karavanu.

Pojištění karavanu a bezpečí

Kdo již s karavanem cestuje, tak zná nepsaná pravidla. Nicméně díky rozmachu tohoto ubytování a spoustě nováčků je nutné zmínit často opomíjené. Karavan neposkytuje nekonečné bezpečí a je umístěn poměrně na ráně. Navíc všichni nenechavci vědí, že je karavan i automobil napěchovaný líbivými a cennými věcmi. Proto je potřeba věnovat zvýšenou pozornost jeho ochraně před zloději.

S karavanem nemusíte hledat hotelS karavanem nemusíte hledat hotel

Ačkoliv se budete snažit svůj karavan zabezpečit sebevíc, a to i pomocí moderních zabezpečovacích systémů, tak za jediné skutečně univerzální a účinné řešení se dá v konečném důsledku považovat pouze pojištění. To vás totiž zachrání ve chvíli, kdy byl váš karavan poničen či vám z něj byly odcizeny věci – kvalitní povinné ručení zahrnuje i pojištění majetku. Nicméně toto pojištění lze i rozšířit, to se vyplatí, zejména pokud si chcete karavan koupit, a mít tak svůj majetek chráněn opravdu dokonale. Pojištění karavanu je otázkou stokorun, přičemž vám dokáže ochránit majetek za statisíce.

Myslete na splnění podmínek

Cestování s karavanem má své podmínky. Klíčovou podmínkou je vhodné vozidlo. Ať je jedná o vozidlo na operativní leasing nebo vozidlo v osobním vlastnictví, tak musí být vhodné pro tažení karavanu o určité hmotnosti. Tyto údaje jsou uvedeny ve velkém technickém průkazu vozidla. Druhou klíčovou podmínkou je řidičský průkaz. Na klasické „B“ je možné provozovat celkovou soupravu do 3,5tuny. Pro větší a těžší soupravy může být nutné až B+E.

Článek Karavany - Trend cestování současné doby byl publikován 7. dubna 2021 v 00.00 v rubrice Informace. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...