Laserová geometrie kol jako součást pravidelné servisní prohlídky vozu

Laserová geometrie kol jako součást pravidelné servisní prohlídky vozu

Jednou za rok či výjimečně za dva roky byste svůj vůz měli svěřit do rukou odborníkům na pravidelnou servisní prohlídku. Tuto návštěvu zahrnující základní servisní úkony rozhodně nepodceňujte, jelikož může odhalit veškeré nedostatky a závady na Vašem vozidle a předejít tak zbytečným komplikacím do budoucna.

Geometrie kolGeometrie kol

Jaké úkony pravidelná servisní prohlídka obsahuje?

Během pravidelné servisní prohlídky vozu se nejčastěji setkáme s diagnostikou řídících jednotek, kontrolou brzd a výměnou brzdových destiček či kontrolou a servisem klimatizace zahrnující dezinfekci. Po každých 15 000 najetých kilometrech by mělo dojít k pravidelné výměně oleje. K velmi častým úkonům patří rovněž vyvažování kol a jejich pravidelná údržba. Kontroluje se stav disku pneumatiky, hloubka dezénu či správný tlak v pneumatikách. K této službě můžete využít rovněž ověření stavu geometrie kol za pomocí laserové geometrie kol.

Přezouvání pneumatik nechte na odborníkyPřezouvání pneumatik nechte na odborníky

Laserová geometrie kol pro bezpečnost jízdy

Laserová geometrie kol se provádí z toho důvodu, že změny v geometrii kol nemusí být na první pohled patrné a ani během jízdy je většinou nepoznáte. Kola však patří k nejvíce namáhaným a opotřebovávaným dílům na automobilu a jako jediné zabezpečují styk vozu se silnicí. Stav geometrie kol ovlivňuje opotřebení pneumatik, ale také celkovou ovladatelnost a bezpečnost vozu. Zároveň si tak můžete vylepšit bezpečnost a komfort jízdy, snížit spotřebu paliva a obohatit požitek z jízdy.

Pneumatiky ovlivňují bezpečnost vozuPneumatiky ovlivňují bezpečnost vozu

A jak laserová geometrie kol funguje?

Laserová geometrie kol se provádí za pomocí trojrozměrného systému měření geometrie kol. Této metodě se věnují technici s využitím nejmodernějších technologií prováděné za pomocí kamer s vysokým rozlišením, na které je namířen laser. Ten pomocí měřících terčů přesně zaznamenává polohu kol na jehož základě zjistí aktuální stav geometrie vozu.

Článek Laserová geometrie kol jako součást pravidelné servisní prohlídky vozu byl publikován 10. února 2022 v 00.00 v rubrice Pneumatiky. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...