Smartphone: najde uplatnění i v autech?

Tagy:  smartphone, iPhone, aplikace, pneumatiky, pojištění, navigace

Sponzorované odkazy:

Smartphone: najde uplatnění i v autech?

Klasické mobilní telefony se o své místo na slunci musí dělit s tzv. „chytrými telefony“, tedy smartphony. Tyto přístroje umí nejen volat a psát sms, ale díky operačnímu systému nabízí i řadu více či méně užitečných aplikací. A pomalu se začínají objevovat i aplikace pro motoristy…

Stále více se v českých domácnostech objevují smartphony, kupují se dokonce více než klasické mobily. Pak jsou využívány ve všech oblastech lidského života, tedy i při řízení automobilu.

Navigaci? Na co?

V souvislosti s těmito novými „hračkami“ však klesá zájem o klasické navigace. Smartphony, které mají mapy ve výbavě zdarma, jsou zkrátka daleko více lákavou možností. Přestože mapy v mobilech jsou na dobré úrovni, na autonavigace prý stále nemají. „Pro tu mojí cestu jednou za rok na dovolenou mi to stejně stačí,“ řekne si však kdejaký český řidič a ke koupi navigace ho už nikdo nepřemluví.

Firmy vyrábějící smartphone jsou za takový přístup rádi, ale výrobci autonavigací se snaží bojovat. Tak třeba Garmin nabízí doživotní aktualizaci map, TomTom má zase službu HD Traffic, která umí varovat před kolonami nebo radary. Příznivci smartphonů však říkají, že podobné aplikace si brzy seženou i pro svůj telefon.

Smartphone má řadu zajímavých aplikací a začíná se myslet i na řidiče. Foto: www.apple.com/cz/iphoneSmartphone má řadu zajímavých aplikací a začíná se myslet i na řidiče. Foto: www.apple.com/cz/iphone

Vybrat pneu telefonem

Na uživatele chytrých telefonů s operačními systémy iPhone a Android myslí třeba Continental. Vytvořil užitečnou aplikaci s názvem „Pneumatiky“. Ta slouží jako praktický rádce při výběru pneumatik, ale pomůže i při vyhledávání autorizovaného pneuservisu na cestách. Obsahuje přehled osobních, 4×4 a VAN pneumatik značky Continental, seznam kontaktů na autorizované prodejce v České a Slovenské republice a přímé propojení na Facebook profil „Continental Pneumatiky“. Dá se očekávat, že brzy s podobnými aplikacemi přijdou i další „velcí hráči“.

Součástí aplikace jsou i rady pro správné užívání pneumatik nebo zajímavé novinky ze světa pneumatik a motorismu. Vše doplněno pravidelnými soutěžemi o ceny. „Aplikace Pneumatiky je maximálně přehledná, jednoduchá a intuitivní. Jedná se o komplexní multimediální službu, kterou již nyní považujeme za samozřejmou. Nyní jsme na začátku a vývoj bude pokračovat,“ slibuje Zdeněk Novák, vedoucí marketingové komunikace Barum Continental.

Šetří nervy i čas

Česká pojišťovna jde také s dobou a pro své klienty představila mobilního pomocníka s jasným názvem „Pojišťovna“. Na App Store a Android Marketu, kde jsou aplikace k dostání, je možné si ji stáhnout zcela zdarma. Pokud pak majitel smartphone s touto aplikací havaruje, může si výrazně ulehčit situaci.

Smartphone vybavený aplikací „Pojišťovna“ umí pomoci ve třech důležitých momentech: stává se průvodcem situací po dopravní nehodě a poradí, jak postupovat. Také se postará o nahlášení nehody pojišťovně, kdy nezapomene na fotodokumentaci nebo udání polohy dle GPS a automaticky doplní čas i místo nehody. Aplikace také zvládne najít nejbližší pobočku pojišťovny. Jen je potřeba připojit se na internet, aby byl záznam odeslán. Česká pojišťovna slibuje, že nabídne jádro kódu nové aplikace zdarma ostatním pojišťovnám v ČR.

Článek Smartphone: najde uplatnění i v autech? byl publikován 13. dubna 2012 v 00.00 v rubrice Auta. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...