Sledování přes GPS nabízí nové možnosti

Tagy:  GPS, antiradar, aplikace, technologie

Sledování přes GPS nabízí nové možnosti

Poměrně nové auto zaparkované osamoceně stranou veškeré pozornosti? Ještě před pár lety by to byl magnet na zloděje, dnes je tomu ale jinak. Díky jednotce GPS by totiž další den jeli policisté na jistotu.

Monitoring služebních vozidel s sebou nese ale řadu dalších výhod. Automatické generování knihy jízd například snižuje administrativu, která často zatěžuje zaměstnance. Jejich nadřízení pak mohou snadno zjistit, kde a jakou rychlostí se vůz kdy pohyboval. Nebo pohybuje, sledování vozidel může být i v reálném čase. Vše funguje i jako prevence – zaměstnanci totiž vždy ví o tom, že je jejich vůz vybaven GPS, a tak se za volantem často chovají o poznání slušněji než kdyby měli vůz bez monitoringu.

Moderní technika dovoluje daleko více než jen komunikaci GPS modulu v autě s družicemi ve vesmíru, umožňuje také sledovat například spotřebu paliva, otáčky motoru, stav tachometru nebo polohu plynového pedálu. Pokud se ve vozidle střídá více zaměstnanců, může mít každý svou vlastní čipovou kartu nebo klíč. Pokud je to naopak, totiž že zaměstnanec má služební auto i pro své cesty, dá se pořídit i modul, který pak bude v reportech rozlišovat služební a soukromou jízdu.

GPS moduly pak využívají i některé antiradary. Ty díky tomu umí upozornit nejen na stacionární měření rychlosti, ale také na úseková měření i na semafory. Některé, jako je třeba antiradar Neoline X-COP 8700S, pak díky svému designu i vhodně doplní vzhled interiéru. Navíc má mimo jiné i menu v českém jazyce.

A co legálnost? Odpověď na častou otázku zájemců o toto zařízení je, že pasivní antiradary, které jen upozorní na měřený úsek, jsou v Česku povoleny. V jiných státech tomu tak ale být nemusí a tak je lepší si vždy před cestou do zahraničí nastudovat příslušné paragrafy, než se pak dohadovat s tamními policisty a následně platit tučnou pokutu.

GPS navíc ani nemusí být přímo v autě – často stačí ta, co je ve smartphone a k tomu stažená vhodná aplikace. Řidič díky tomu může v reálném čase sledovat, jakou má aktuální rychlost (ta se může dost lišit od údaje na tachometru), jaká je průměrná a hodí se i propočítávání, za jak dlouho tímto tempem dorazí do cíle. Informace o tom, kudy by měl objet opravovanou silnici nebo hlasová navigace jsou už v dnešní době samozřejmostí.

Článek Sledování přes GPS nabízí nové možnosti byl publikován 18. srpna 2020 v 22.15 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...