Subaru WRX STI 2015 – legenda v novém kabátě

Subaru WRX STI 2015 – legenda v novém kabátě

Řekne-li se slovní spojení WRX, srdce nejednoho milovníka rychlosti zaplesá radostí. Přidejte k tomuto magickému spojení další tři písmena STI, a jízdenka do motoristického ráje je zaručena. Mnozí již správně tuší, o jakém vozidle je řeč. Ano, pro letošní rok připravilo Subaru zcela nový model svého dnes již legendárního vozu Impreza WRX STI. Pojďme si tuto novinku společně představit a podívat se, co nového si pro nás japonský výrobce automobilů připravil.

Domníváte-li se, že skvělé již nemůže být lepší, nový model Subaru WRX STI 2015 Vás přesvědčí o opaku. Modelový rok 2015 je postaven na osvědčené receptuře, nicméně přichází se svěžím stylem, jehož dotyk pocítíte jak na ladných křivkách karoserie, tak i v interiéru, jež zcela novým pojetím, intuitivním rozmístěním ovladačů a použitím nejmodernějších technologií, výrazným způsobem přispívá ke skvělému pocitu za volantem.

Celkovou revizí prošel fenomenální čtyřválcový motor typu Boxer, přesná a rychlá mechanická šestistupňová převodovka, jež nově dostala zkrácené stupně a rovněž i podvozek s proslulým pohonem všech kol a nastavitelným středovým diferenciálem (DCCD). Výsledná symbióza má za následek výrazné zlepšení již tak skvělých jízdních vlastností předešlých modelů a posunutí zážitků z řízení o další stupeň vzhůru.

Exteriér

Karoserie vozu nyní působí agresivněji a robustněji. Zcela pryč je nevýrazný, až uhlazený design minulé generace. Dovolujeme si tvrdit, že exteriér nyní odpovídá poslání a charakteru vozu, jehož působivá přední část a dramatické zadní křídlo, nenechávají nikoho na pochybách o tom, s jakým typem vozu máme tu čest. Pod 18“ koly z lehkých slitin jsou tradičně umístěny brzdy Brembo se čtyř a dvoupístkovými třmeny.

Mohutný nasávač vzduchu v přední kapotě neodmyslitelně patří k modelu STI. Verze STI Sport se může pyšnit zadním spoilerem v sériové výbavě, naopak verze STI Active se bude muset obejít bez něj. Karoserie i podvozek vykazují po úpravách vyšší torzní tuhost, což výrazně přispívá k lepšímu jízdnímu projevu vozidla. Modifikace tohoto druhu jistě vykouzlí úsměv na rtech nejednoho příznivce rychlé jízdy.

Nový model je dlouhý 4.595 mm, široký 1.795 mm a vysoký 1.475 mm. Rozvor náprav činí 2.650 mm. Milovníky modelu Impreza jistě potěší zpráva, že Subaru vyslyšelo mnohým prosbám a žádostem ze strany zákazníků a definitivně se svým designem vrací k šikmé zádi karoserie, typickou pro starší, dnes již ikonické modely značky.

Interiér

Interiér nového modelu Subaru WRX STI 2015 byl zcela přepracován. Všechny ovládací prvky a ukazatele jsou intuitivně rozmístěny a nový a směrem dolů zploštěný sportovní volant umožňuje přesné řízení. Ovládání palubních systémů je rovněž pohodné a intuitivní. Elektroluminis­cenční ukazatele jsou skvěle čitelné za každých podmínek a zcela nový multifunkční displej umožňuje široké spektrum nastavení zobrazovaných informací, včetně takových vychytávek, jako např. digitální ukazatel plnicího tlaku motoru.

Po usazení do pohodlných skořepinových sedaček čalouněných kůží typu Alcantara, si můžete náležitě užít bohaté základní i příplatkové výbavy vozu. Našinec může volit 18“ kola BBS, elektrická sedadla s výhřevem, bezklíčkové odemykání, dešťový senzor, střešní okno, přední mlhovky, couvací kameru či vynikající audiosystém Harman/Kardon, umožňující osazení až devíti reproduktorů.

Stejně jako v minulé generaci nechybí otočný ovladač SI Drive s možností volby jízdních režimů Intelligent, Sport a Sport Sharp. Interiéru nyní dominují měkčené plasty a mnohem líbivější design ovládacích prvků. Nové Subaru WRX STI nabylo rovněž na prostornosti. Díky o 25 mm zvětšenému rozvoru mají cestující na zadních sedadlech více místa pro nohy. Rovněž i zavazadlový prostor narostl o 40l, na celkovou hodnotu 460l.

Skvělý podvozek

Dlouholeté zkušenosti ze světových soutěží, kontinuální zvyšování účinnosti a rovněž technologické a materiální inovace vyústily ve výrazně modernizovaný podvozek modelu WRX STI. Značná pozornost byla věnována systému řízení, které se nyní pyšní větší tuhostí a výrazně rychlejším poměrem. Rovněž volant má oproti předchůdci menší průměr. V konečném důsledku přispívají tyto změny k výrazně lepším jízdním projevům a rovněž větší jistotě při řízení.

Nové WRX STI 2015 je postaveno na zcela jedinečném konceptu – sytému pohonu všech kol Symmetrical AWD, doplněný Multi (DCCD) mezinápravovým diferenciálem a dalšími pokrokovými technologiemi. Vyvážený hnací řetězec s nízkým těžištěm zaručuje mimořádnou stabilitu a umožňuje zakousnout se do asfaltu všemi čtyřmi koly tak, že je možné doslova „řezat“ každou zatáčku.

Fenomenální čtyřválec na závěr

Pouze málo motorů se může pochlubit tak skvělou pověstí a oslnivými parametry, jako je tomu u nového 2,5 litrového motoru WRX STI. Turbomotor typu Boxer o zdvihovém objemu 2,5 litrů nabízí masivní výkon 224 kW (300 koňských sil) a točivý moment vrcholící při hodnotě 407 Nm. Ve spojení s jedinečným pohonem všech kol „Symmetrical AWD“, umožňuje novému Subaru oslnivé zrychlení z 0 na 100 km/h během pouhých 5,2 sekund.

Při sešlápnutí plynového pedálu doslova cítíte masivní zrychlení vozu, kterého bylo dosaženo bez nutnosti navýšení výkonu motoru oproti minulé generaci. Výsledné hodnoty akcelerace vozu jsou více než působivé a jasně poukazují na um a schopnosti inženýrů Subaru, vykřesat ze stávající konstrukce pohonné jednotky maximum.

Závěrem

Nové Subaru WRX STI pro modelový rok 2015 je vozidlo, jež má nemalé ambice. Kombinace nejmodernějších technologií a dlouhodobých zkušeností ze světových soutěží se zúročují v nebývalé symbióze mezi řidičem, vozidlem a vozovkou. Dovolujeme si tvrdit, že konstrukce každého Subaru je příslibem vysoké kvality a jedinečného pocitu za volantem.

Nový top model toto tvrzení umocňuje fenomenálním skvělým jízdním projevem, atraktivním designem interiéru i exteriéru a přesným balancováním na pomezí okruhového speciálu a vozu pro každodenní jízdu. K tomu všemu přidává špetku něčeho navíc a výsledná kombinace ztělesňuje to nejlepší, co může si opravdový řidič přát.

Nový model WRX STI nepochybně dostojí kvalitám svým legendárních předchůdců a posouvá zážitek z jízdy opět o kus dál. Proto nehledejte kompromis, ale chtějte rovnou to nejlepší. Navíc v atraktivnějším obalu a za nižší cenu než dřív. Toužíte-li po výkonné čtyřkolce s nádechem soutěžního vozu, existuje pouze jedna volba, kterou je nové Subaru Impreza WRX STI.

Článek Subaru WRX STI 2015 – legenda v novém kabátě byl publikován 8. července 2014 v 15.45 v rubrice PR články. Autorem článku je redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...