Nové auto? Stačí z bazaru!

Tagy:  Ford, Fiesta, Focus, Mondeo, bazar, nový vůz

Nové auto? Stačí z bazaru!

Jaké výhody má kupovat úplně nové auto z autosalonu? Podle mě jich je podstatně méně než nevýhod… Nabízí se tak otázka, proč radši nekoupit „skoro nový“ automobil klidně i za poloviční cenu.

Jak už bylo naznačeno, hlavní nevýhoda je ta finanční. Ve chvíli, kdy člověk vyjede s autem z autosalonu, hned jeho hodnota strmě klesne. Uvádí se, že jeden rok staré auto má v průměru o 27 % nižší cenu než to nové, rychleji ztrácejí na ceně francouzské automobily a výběhové modely automobilek. V dalších měsících a letech, pravda, klesá stále níže (již jen v řádu procent za rok), ale největší propad je právě v okamžiku koupě.

Při nákupu ojetého auta v bazaru jsou pak úplně normální rozdílné ceny. Zkušený motorista ví, na co se zaměřit, co zkontrolovat a nespoléhá se jen na údaj o najetých kilometrech. I když stačí totiž trochu zručnosti, benevolentní legislativa (obojího máme u nás dostatek) a pět let starý automobil nejednou podle prodejce ujel třeba i polovinu skutečně „odkroucených“ kilometrů. Stačí ale podívat se na opotřebení pedálů, volantu, řadicí páky a třeba i zavolat si do servisu, který dělal záruční prohlídky a přeptat se…

A dostáváme se k dalšímu pozitivu nových aut, i když poslednímu: U nových aut je lákavá záruční doba, ale odborníci radí vzít v potaz, kolik člověk ročně najezdí. Je-li to méně než dvacet tisíc kilometrů, nemá záruka moc velké opodstatnění, protože závažné problémy se projeví obvykle až po jejím uplynutí. Ani nemluvě o tom, že u nového auta daleko více mrzí každé škrábnutí – na to se samozřejmě záruka nevztahuje.

Hurá do bazaru!

Je důležité ale volit auta, které mají dobrou pověst a ne značky, které jsou známé svojí nespolehlivostí. Vozy, které hodně vydrží, jsou jednoznačně ty s modrým oválem ve znaku, tedy ojeté vozy Ford. Focus je celosvětově nejprodávanějším vozem a další modely jako Fiesta, Mondeo, C-Max nebo legendární Transit na tom nejsou co do celosvětové oblíbenosti o moc hůře.

Ceny předváděcích vozů jsou velmi lákavé. Foto: www.fordmania.czCeny předváděcích vozů jsou velmi lákavé. Foto: www.fordmania.cz

Zásadní otázkou však je, kde auto koupit. V dnešní době není nutné jezdit po bazarech a hledat, vše je pohodlnější a ve všech směrech výhodnější on-line, třeba na stránkách www.fordmania.cz. Na internetu lze najít přesně takové auto, jaké chcete, u častých modelů si může člověk vybírat i barvu a výbavu. Tedy situace skoro jako kdyby kupoval nový vůz.

Na internetu se dá také velmi dobře porovnávat. Ale pozor – velmi výhodné ceny jsou také nejvíce podezřelé a od nich raději ruce pryč. Nevyplatí se ale sledovat jen cenu, vždy se musí porovnávat s nabízenou výbavou, stářím vozu a zejména s najetými kilometry. Pak není divu, že dvě auta vyrobené třeba i ve stejném měsíci a se stejnou výbavou se najednou liší o desítky tisíc. Kdo chce maximálně ušetřit a mít zánovní vůz, může zvolit předváděcí vozy Ford, kde je cena velmi lákavá a stáří nízké. Zkrátka jistota kvality za rozumnou cenu, to jsou vozy Ford z bazaru.

Článek Nové auto? Stačí z bazaru! byl publikován 15. září 2014 v 11.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...