Jak zvýšit výkon auta?

Jak zvýšit výkon auta?

Každého vášnivého automobilistu jednou napadne, že by to chtělo zrychlit a zvýšit výkon. Jednou z možností je koupě nového silnější automobilu. To ovšem nemůže každý dovolit. Pak se nabízejí jiné možnosti, jak zvýšit výkon auta. V našem článku se o některých možnostech dozvíte.

Vzduchový filtr

S výměnou vzduchového filtru je možné navýšit výkon o 2–3 hp (koně). Běžné papírové filtry mají většinou malou propustnost a kvůli tomu je jejich životnost poměrně nízká. Za to sportovní filtr je navržen tak, aby vydržel co nejdéle, a to za různých podmínek. Navíc dokáže výborně tlumit zvuk sání.

Sportovní filtry jsou vyrobené ze 100% bavlny ve čtyřech vrstvách a jsou fixované kovovou mřížkou. Díky tomu ruší magnetickou polarizaci nečistot. Tato struktura umožňuje až o 40 % větší propustnost vzduchu. Motor tak lépe reaguje na přidání plynu.

Sportovní filtry jsou napuštěné speciálním olejem, který umožňuje zachytávat i ty nejjemnější nečistoty. Zachycené částečky, jako prach nebo pyly, se dají snadno odstranit vypráním ve vodní lázni s přidáním vhodného přípravku.

Chiptuning

Chiptuning je jednou z dalších možností, jak zvýšit výkon automobilu. Jedná se o zvýšení výkonu motoru pomocí softwarové úpravy řídící jednotky motoru. Jde o přeprogramování EPROM paměti. To znamená, že se přeprogramuje elektronický paměťový blok se sériovým programem řídící jednotky. Díky této úpravě dojde k změně v:

  • charakteristice parametrů vstřikování
  • poměru vzduchu a paliva
  • délce vstřiku
  • tlaku turba
  • množství paliva
  • rychlosti reakce na plynový pedál
  • omezovači kroutícího momentu

Důležité je zdůraznit, že v úpravě chiptuningem nedochází k mechanickému zásahu do motoru. Jedná se pouze o úpravu softwarové řídící jednotky. Výsledky úpravy jdou velmi dobře vyhodnocovat. Na grafu z výkonové brzdy by se měl projevit nárůst točivého momentu a výkonu.

Chiptuning v číslech

  • nárůst výkonu kolem 6–11 % a točivého momentu kolem 10–14 % (atmosférický zážehový motor)
  • nárůst výkonu a točivého momentu o 20–35 % (přeplňovaný motor)
  • zachování nebo snížení spotřeby pohonných hmot o 8–18 %

Výfuková soustava

Základem výfukové soustavy je instalace laděných výfukových svodů. Výroba laděných výfuků se zaměřuje především na zvýšení jejich průchodnosti. Sportovní výfuky mají oproti sériovým výfukům hladší ohyby, aby došlo ke zvýšení efektivity. Jednotlivé výfukové systémy jsou upravené přesně na míru jednotlivým modelům aut.

Důležité je, aby měl výfuk dostatek zpětného tlaku. Při úpravě výfukového systémy je možné také nainstalovat sportovní katalyzátor, vyměnit tlumiče za sportovní provedení. Také možné použít trubky s větším průměrem nebo vyleštit výfukové kanálky.

Sportovní výfuky

Sportovní laděné výfuky jsou vždy vyráběné ze špičkových materiálů. Nejčastěji se jedná o nerez nebo ušlechtilou ocel. Tyto materiály vynikají svou dlouhou životností. K výběru jsou většinou výfuky univerzální nebo originální. Možnost volby je také u koncovek, s jednou nebo se dvěma koncovkami nebo také v provedené duplex.

Sportovním výfukem se myslí celá výfuková soustava. To zahrnuje svody, sportovní katalyzátor, středové trubky a tlumiče výfuku. Výměna samostatného koncového tlumiče dokáže přinést cílový sportovní zvuk, ale zvýšení výkonu bude minimální. Řešením je náhrada celého výfuku, poté se výkon zvýší.

Turbo a kompresor

Extrémním zvýšením výkonu je možné dosáhnout turbem nebo kompresorem. Tato možnost ovšem vyžaduje velký zásah do motoru a zkušeného odborníka. Instalací turba nebo kompresoru se do spalovacího prostoru motoru se dostane více směsi benzínu a kyslíku. Motor tak dosáhne většího výkonu.

S instalací turba nebo kompresoru je potřeba nainstalovat také intercooler. Ten slouží na ochlazení nasávaného vzduchu. Potřebná je též instalace BOV ventilu, to kvůli ochraně turbíny a také z důvodu rychlejšího nástupu účinku turba.

Článek Jak zvýšit výkon auta? byl publikován 4. ledna 2016 v 21.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...