VW Beatle Dune: Bugyna nejen do města

Tagy:  VW, Volkswagen. Beatle, terénní, crossover, novinka, design, robustní, dynamický

Sponzorované odkazy:

VW Beatle Dune: Bugyna nejen do města

Volkswagen uvádí na český trh robustní model v offroadovém pojetí VW Beatle Dune s 18“ koly a vyšší světlou výškou. Vzhledem vůz připomíná legendární bugynu pro vytrvalostní soutěže na mexickém poloostrově Baja California.

Dobrodružný již na pohled

Crossover VW Beatle Dune přestavený loni na podzim na Los Angeles motor show má zcela nově koncipovaný exteriér i interiér. Silný individualistický charakter znázorňuje již velký centrální otvor pro přívod vzduchu na přídi se stříbrným rámečkem a černou voštinovou mřížkou.

Robustní vzhled pak umocňují černá rozšíření podběhů kol a karoserie spolu s černými bočními lištami s nápisem „DUNE“. Volit lze z devíti různých laků včetně nových odstínů „žlutá Sandstorm“ a „tmavě bronzová“. Díky světlé výšce vyšší o deset centimetrů si nový model poradí i s terénními cestami. Záď pak ozdobil výrazný spojler, nárazník s difuzorem a nové zadní LED světlomety.

Interiér je příjemný, což jen umocňuje ozdobný panel v barvě karoserie na přístrojové desce a kontrastní prošívání sedadel, volantu a páky ruční brzdy. Pravda, jedná se prakticky o vozidlo pro dva, na zadních sedačkách příliš prostoru není.

Nový Beetle Dune je na českém trhu nabízen výhradně v karosářské variantě Coupé s dvěma zážehovými motory a jedním turbodieselem. V nabídce je celkem pět různých kombinací motorů a převodovek od 1.2 TSI s výkonem 105 koní přes 1.4 TSI (150 koní) po dvoulitrový TDI, který má výkon 110 koní. Například na briském trhu lze však sehnat i benzinový „dvoulitr“ s 220 koňmi. Zážehové motory jsou v nabídce s šestistupňovou mechanickou nebo sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou, vznětový agregát je výhradně s pětistupňovým „manuálem“.

Volkswagen Beatle Dune slibuje dobrodružství již na první pohled. Foto: www.volkswagen.czVolkswagen Beatle Dune slibuje dobrodružství již na první pohled. Foto: www.volkswagen.cz

Bohatá sériová výbava zahrnuje mimo jiné 18“ kola, automatickou klimatizaci, parkovací senzory ParkPilot, senzor světla a deště a další nejen asistenční systémy. Vůz se dá pořídit za cenu mírně nad půl milionu a první vozy mají putovat k českým zákazníkům v prvním čtvrtletí letošního roku. Další výbava, jako třeba propojení chytrého telefonu s vozem, panoramatické střešní okno s elektrickým ovládáním nebo bezklíčový přístupový systém, jsou pak za příplatek.

70 let „brouka“

Svým způsobem je uvedení nového modelu symbolické, na konci minulého roku totiž proběhlo výročí 70 let od zahájení sériové výroby první generace vozu. Krátce po prvních poválečných Vánocích v roce 1945 sjela z výrobní linky první vozidla Volkswagen Typ 1, kterých se nakonec prodalo více než 21 milionů. Továrna byla tehdy pod britskou správou a až do měnové reformy v roce 1948 nehráli soukromí zákazníci nijak významnější roli.

„Brouk rozhodujícím způsobem přispěl k rozvoji demokracie a mobility,“ uvádí automobilka, poslední modely vznikaly v Mexiku ještě v červenci 2003. V tu dobu se již několik let prodával model New Beatle, který je po faceliftu na trhu dodnes. Pro nový model VW Beatle Dune může být konkurencí starší a oblíbený crossover Suzuki SX4, z novějších modelů pak Mazda CX-3, Nissan Juke nebo Honda HR-V.

Článek VW Beatle Dune: Bugyna nejen do města byl publikován 29. února 2016 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...