Dacia Dokker: Extrémně levný pracant

Tagy:  Dacia Dokker, Logan, Lodgy, levné, užitkový vůz, dodávka, nízká cena, Renault, bezpečnost, moderní technologie

Sponzorované odkazy:

Dacia Dokker: Extrémně levný pracant

Praktický a všestranný vůz, který obstojí také z pohledu pohodlí a prostornosti je navíc za nejen líbivou, ba přímo extrémně nízkou cenu 214 900 korun, to je krátká charakteristika první pravé osobní dodávky v modelové řadě Dacie s názvem Dokker.

Potkaly se: Lodgy a Logan MCV

Vnější design vychází z modelů Lodgy (z toho vychází přední část vozu) a první generace Loganu MCV (tomu se naopak podobá záď a to včetně do stran otevíracích dveří). Na mohutnou mřížku chladiče s poměrně malým logem automobilky plynule navazují světla, spodní část nárazníku, která je u vyšších výbav barevně oddělená, dominují zčásti zapuštěné mlhovky (rovněž vyšší výbava).

Spolehlivost by mělo zaručit, že více než 20 % dílů bylo převzato z modelu Logan a tudíž jsou prověřeny v praxi. Motory a řada další výbavy a součástek (technická platforma, zadní náprava, parkovací brzda) se pak osvědčily ve vozech Renault. Co se týká využití vozu v praxi, boční posuvné dveře patří mezi nejširší v kategorii, nízká nákladová hrana a asymetricky dělené zadní dveře nabízí přepravní kapacitu užitkové dodávky, zároveň však vůz disponuje pohodlím osobního vozu.

Pod kapotou může mít Dokker benzinové i dieselové motory – od moderního agregátu 1.2 TCe s přímým vstřikováním, výkonem 115 a nízkou spotřebou přes prověřený a cenově dostupný 1.6 MPI až po dieselové motory 1.5 dCi o výkonu 75 nebo 90 koní, které jsou rovněž úsporné (se spotřebou 4,5 l/100 km získaly oba motory označení Dacia eco2) a komfortní.

Záď vozu se nápadně podobá modelu Logan MCV. Foto: www.dacia.czZáď vozu se nápadně podobá modelu Logan MCV. Foto: www.dacia.cz

Levné i ve vyšší výbavě

Model Dokker je nabízen ve čtyřech verzích: Access, Ambiance, Arctica a Stepway. Zatímco verze Acces je v rámci co nejnižší ceny opravdu základní a má „pouze“ ocelová kola, nedělená zadní sedadla nebo otevřenou příhrádku u spolujezdce, nejlepší výbava u verze Stepway už má outdoorové ochranné prvky karoserie, kožený volant, rádio se vstupem na USB a doplňkem může být i zadní parkovací senzor nebo vyhřívání předních sedaček. I nejvyšší výbava je pořád cenově velmi výhodná (314 900 s ben­zinovým motorem, o 30 000 dražší s dieselem). Stejně jako jiné modely automobilky využívá i Dokker osvědčená technická řešení skupiny Renault.

Bezpečný…

Vůz má také účinné prvky aktivní i pasivní ochrany, který vznikaly na základě zkušeností značky Renault. ABS ve voze má asistenční systém brzd, ESC (elektronický stabilizační systém) zajišťuje kontrolu při ztrátě adheze a omezovač rychlosti lze aktivovat stiskem jednoho tlačítka. Do oblasti pasivní bezpečnosti pak spadají tříbodové bezpečnostní pásy, výškově nastavitelné opěrky hlavy na předních sedadlech, airbag řidiče, spolujezdce i přední boční airbagy, na zadních sedadlech je systém úchytů Isofix pro upevnění sedačky. Indikace nezapnutého bezpečnostního pásu funguje u řidiče i u spolujezdce.

…a moderní

Co se týká interiéru, ten je svěží a praktický. Sice může působit lacině, na to se však u dodávek příliš nehledí. Zajímavější je propojení s moderními technologiemi – multimediální systém Media Nav Evolution je nyní ještě jednodušší s intuitivnějším ovládáním a novými funkcemi. Nyní zvládá aktuální dopravní zpravodajství nebo propojení s aplikacemi ve smartphone. Nicméně ovládání přes 7“ dotykový displej je dostatečně komfortní. Na přání lze pořídit i omezovač rychlosti nebo parkovací asistent.

Dokker pojme vše, co rodina potřebuje na dovolenou. Foto: www.dacia.czDokker pojme vše, co rodina potřebuje na dovolenou. Foto: www.dacia.cz

Vůz bude jen těžko hledat konkurenci zejména díky extrémně nízké ceně. Pokud bychom přesto měli vybrat, lze jmenovat Škodu Roomster, Citroën Berlingo, Peugeot Partner nebo Volkwagen Caddy.

Článek Dacia Dokker: Extrémně levný pracant byl publikován 11. září 2016 v 00.00 v rubrice Auta. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...