Už plánujete přezutí na letní pneu?

Tagy:  pneu, pneumatiky, léto, jaro, zima, legislativa, zákonná povinnost, kalendář, počasí, klima

Sponzorované odkazy:

Už plánujete přezutí na letní pneu?

Jaro je již v rozpuku a mimo letního času, který nastane o tomto víkendu, už je čas na úvahy o letních pneumatikách a přezutí na ně vašeho vozu.

V tomto období mnoho řidičů každoročně řeší, zdali přezout na letní, či nikoli. Dle zákona 361/2000 Sb. a §40 je očividné, že zimní pneumatiky jsou ze zákona v určitém období povinné, letní však nikoli. Proč tedy přezouvat? Z mnoha důvodů.

vyměňte si zimní pneu za letnívyměňte si zimní pneu za letní

Zákon 361/2000 Sb.

Legislativa sice říká, že v období od 1. listopadu do 31. března je povinné mít nazuty na vozidle zimní pneumatiky, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, anebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. To v reálu znamená, že řidič je povinen mít na autě zimní pneumatiky, pokud sníh či led na silnici již leží, nebo by dle počasí na vozovce ležet mohl.

Přezout = bezpečí a stabilita

Ale jak je to s letními pneumatikami? Má cenu na ně kola přezout? Určitě ano! Rozdíl mezi zimními a letními pneu je nejen ve využití při různých teplotách, a tím v materiálu, tedy směsi, z níž je pneumatika vyrobena, ale i ve tvrdosti pneumatiky, a také v typu dezénu. U zimní pneu je materiál měkčí a u letní tvrdší, dezén je u letní pneumatiky méně hrubý než ten u pneu zimní. Letní pneumatiky mají dezén s hladkými bloky, oproti tomu zimní mají mezi bloky jemné lamelování.

Materiál letní pneumatiky neobsahuje modifikovaný oxid křemičitý a přírodní oleje, které zvyšují adhezi u zimních pneu. Letní pneumatiky jsou dezénem a tvrdostí uzpůsobeny k rychlému odvodu vody, materiál stoupáním teploty měkne a tak dává pneumatice v teplých dnech vysokou stabilitu na cestách a lepší ovladatelnost, a tím i bezpečnost posádce vozu.

Úspora vaší kapsy

Mimo bezpečí a stability vozidla při jízdě, je nutno zmínit i fakt, že přezutím na letní pneu nejen šetříte své zimní obutí, a dáváte mu delší životnost, ale rovněž šetříte svoji kapsu respektive peněženku. S letní pneu je spotřeba v teplejších podmínkách optimální, se zimními se vám prodraží. Také přece nechodíte v létě ve sněhulích nebo kozačkách, ale šetříte si je na další zimu. Tak proč tak nepostupovat i s vaším „plechovým“ miláčkem?

Zdroj foto: Pixabay.com

Článek Už plánujete přezutí na letní pneu? byl publikován 24. března 2017 v 12.00 v rubrice Auta, Informace a Pneumatiky. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...