Už plánujete přezutí na zimní pneu? Je nejvyšší čas!

Tagy:  zimní pneumatiky, přezutí, přezutí na zimní pneumatiky,

Sponzorované odkazy:

Už plánujete přezutí na zimní pneu? Je nejvyšší čas!

Podzim je již v plném proudu, a mimo mnoha jiných věcí (zazimování zahrady, změny času na zimní atp) je to i čas přezutí letních pneumatika na zimní.

V tomto období mnoho řidičů každoročně řeší, zdali přezout či nikoli. Doporučujeme určitě ano, protože dle zákona Dle §40a zákona 361/2000 Sb. Jsou na rozdíl od letních pneumatik ty zimní povinné. A v rámci bezpečnosti vás a pasažérů, které vozíte je to dnes nezbytnost. Počasí a klimatické podmínky jsou v posledních letech dost nevyzpytatelné, tak proč pokoušet štěstí?

Legislativa nám říká, že v období od 1. listopadu do 31. března je povinné mít nazuty na vozidle zimní pneumatiky, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, anebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. To v reálu znamená, že řidič je povinen mít na autě zimní pneumatiky, pokud sníh či led na silnici již leží, nebo by dle počasí na vozovce ležet mohl.

Přezout znamená větší bezpečí a stabilitu

Přezutí pneumatik z letních na zimní znamená vyšší míru bezpečnosti v silničním provozu i stability vozidla jako takového. Rozdíl mezi zimními a letními pneu je nejen ve využití při různých teplotách, ale rovněž v materiálu, tedy směsi, z níž je pneumatika vyrobena, a v neposední řadě i ve tvrdosti pneumatiky a typu dezénu.

U zimní pneumatiky je materiál vždy měkčí a u letní naopak tvrdší. Dezén je těch letních pro změnu méně hrubý než ten u pneumatik zimních zimní. Letní pneumatiky mají dezén s hladkými bloky, oproti tomu zimní mají mezi bloky jemné lamelování. Navíc materiál letní pneumatiky neobsahuje modifikovaný oxid křemičitý a přírodní oleje, které zvyšují adhezi u zimních pneu.

A pár tipů na údržbu pneumatik

  • Pokud si přezouváte sami, tak využijte toho, že máte sundaná kola, a zkontrolujte stav opotřebení brzdového obložení a dalších dostupných dílů.
  • Aby se vám šrouby za půl roku při přezutí na letní pneu opět dobře povolovaly, postříkejte je mazivem.
  • Tlak v pneumatikách si pravidelně kontrolujte. Přenosný měřič tlaku můžete vozit v kufru nebo v přihrádce.
  • Jednou za čas určitě navštivte pneuservis. Vyváží vám tam pneumatiky a odhalí případné závady na podvozku.
  • Z důvodu rovnoměrného opotřebení je zapotřebí systematicky a pravidelně prohazovat přední pneumatiky za zadní. Označte si proto, která pneumatika kam patří.
  • Ochraňte si kola před odcizením a nepovolenou demontáží použitím bezpečnostních ma­tic.

Zdroj foto: Pixabay.com

Článek Už plánujete přezutí na zimní pneu? Je nejvyšší čas! byl publikován 14. října 2019 v 00.00 v rubrice Auta, Informace a Pneumatiky. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...