Nové Volvo XC40

Tagy:  nové Volvo XC40, Volvo, model XC40

Sponzorované odkazy:

Nové Volvo XC40

Volvo XC40 je malé SUV plné velkých inovací. Zaujme expresivním designem, důmyslně řešeným úložným prostorem a inovativními technologiemi. Volvo XC40 přitahuje pozornost pro svůj moderní a nápaditý design, progresivní technologie, možnosti konektivity a nálož soudobých trendů.

Nové Volvo XC40 je prvním modelem postaveným na nové kompaktní modulární platformě CMA automobilky. Volvo Cars, která poslouží jako základ pro všechny připravované modely řady 40. Platforma CMA, vyvinutá ve spolupráci s koncernem Geely, zajistí společnosti Volvo Cars nezbytnou synergii a ekonomickou efektivitu pro úspěšné působení automobilky v segmentu malých prémiových automobilů.

Exteriér

Model vyniká hravým, mladistvým designem, s proporcemi kompaktního SUV, přičemž se vyznačuje masivním koncovým sloupkem, překvapivě zkrácenou kapotou motoru i výraznou vyšší střechou. Tvůrci v čele s návrhářem a designérem Iaem Kettle z Anglie se inspirovali v architektuře, módě a umění. Výsledkem je svérázný a snadno rozeznatelný vzhled, což tomuto modelu v dnešní unifikované době přidává na přitažlivosti.

Interiér

Vnitřní prostor je využit chytře, komplexně a nabízí množství důmyslných úložných prostorů od kapes ve dveřích dostatečně velkých pro notebook či příruční tašku přes bezdrátovou nabíječku na telefon na bázi indukce až třeba po vyjímatelný odpadkový koš.

Motorizace

Nové Volvo XC40 může mít pod kapotou čtyřválcový přeplňovaným dvoulitr s výkonem 247 koní, maximální rychlostí 230 km/h a točivým momentem 350 Nm. Spřažen je s osmistupňovou automatickou převodovkou a má pohon všech kol. Z nuly na sto to dá model s toto pohonnou jednotkou za 6,5 sekundy, přičemž spotřeba paliva činí 7,2 až 7,4 l/100 km dle zvolené velikosti kol. Vůz ve výbavové linii Momentum s touto pohonnou jednotkou stojí 1 118 000 Kč.

Druhu možností je dvoulitrový turbodiesel o čtyřech válcích s výkonem 190 koní, maximální rychlostí 201 km/h a točivým momentem 400 Nm. I ten má pohon všech kol a osmistupňovou automatickou převodovku. Z nuly na stovku zvládá nové Volvo XC40 s tímto motorem za 7,9 sekundy. Spotřeba činí průměrně 5 až 5,2 l/100 km. S tímto motorem a ve výbavové linii Momentum vyjde vůz na 1 066 000 Kč.

Konektivita s funkcemi a prvky

XC40 překvapuje svými možnostmi konektivity a nabízí řadu nových funkcí a prvků, jež pomáhají s výraznou integrací digitálního života řidiče a automobilu. Veškeré technologie jsou zcela intuitivní, což spolu se zvýšenou jízdní pozicí dává pocit plné kontroly na vozidlem v každé situaci. V těch krizových pak pomůže řada bezpečnostních systémů a funkcí s podporou řízení.

  • Základem je poslední generace systému City Safety, jenž umí rozpoznávat překážky, chodce či zvířata a v případě potřeby sám vozidlo zbrzdí.
  • Nechybí systém ochrany proti neúmyslnému sjetí z vozovky, systém preventivní ochrany v případě nechtěného opuštění vozovky, varování před křížením cesty jiným vozidlem s funkcí automatického brzdění plnou brzdnou silou a kamera s výhledem do 360°, která řidiči pomůže při manévrování ve stísněném prostoru.
  • Volitelným pomocníkem je pak systém IntelliSafe Assist s adaptivním tempomatem ACC včetně asistentu pro jízdu v kolonách a semiautonomního řízení Pilot Assist II (do 130 km/h), které udržuje nastavenou rychlost či odstup od vozidla vpředu a jemně koriguje řízení tak, aby se vůz pohyboval ve svém pruhu.

Nové Volvo XC40, které zatím objednalo již více než 13 000 zákazníků, je vůbec prvním malým prémiovým SUV automobilky Volvo. První zákazníci se mohou na své nové Volvo XC40 těšit již začátkem příštího roku.

Automobil bude vyráběn v Gentu v Belgii. Továrna v Gentu je jednou ze dvou evropských továren společnosti Volvo Cars a vozy Volvo se v ní rodí již od roku 1965. Až donedávna se zde vyráběl nejlépe prodávaný model automobilky, Volvo XC60 nové generace, přičemž jsou zde produkovány i malé hatchbacky, Volvo V40 a Volvo V40 Cross Country, a modely V60 a S60. Druhá z evropských továren společnosti Volvo Cars sídlí v göteborské Torslandě, kde je i domov automobilky Volvo Cars. Mimoto automobilka provozuje dvě továrny v Číně a v americké Jižní Karolíně staví další, jejíž slavnostní otevření je plánováno na druhou polovinu roku 2018.

Zdroj foto: Volvo

Článek Nové Volvo XC40 byl publikován 15. prosince 2017 v 00.00 v rubrice Auta, Informace a Značky aut. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...