Proč je důležité mít kvalitní disky? Srovnání klasických a ALU kol

Proč je důležité mít kvalitní disky? Srovnání klasických a ALU kol

Pro bezpečnou jízdu v osobním automobilu je důležité si všímat všech detailů a maličkostí. K poměrně zásadním prvkům, na které byste se měli zaměřit, patří disky kol. Jedině vhodná volba vám zajistí pohodlnou a zároveň bezpečnou jízdu.

Hlavní důvody, proč si dát na výběru záležet

Disky chrání nejen samotná kola, ale také komponenty, které se nacházejí v jejich těsné blízkosti. Jde zejména o brzdový systém. Pakliže na autě máte špatné modely disků, snadno se může stát, že dojde k rychlému zanesení brzd. To logicky poznáte na zhoršení jízdních vlastností, automobil jednoduše nebude tak dobře brzdit, jak by správně měl. A špatné brzdy jsou jednou z častých příčin dopravních nehod, protože se výrazně prodlužuje brzdná dráha. Ve chvíli, kdy se na ně nemůžete spolehnout, nevíte přesně, jak auto při zpomalování zareaguje.

Je vcelku jedno, zda zvolíte klasické plechové disky nebo ALU kola. V obou případech je ale podstatné, aby dostatečně kryly kolo a nedostávala se skrz ně k brzdám špína, prach a další částice, jež by mohly ovlivnit jejich účinnost.

Je pravdou, že hlavně v zimních měsících není na škodu zvolit spíše plechové disky s plnými poklicemi. Právě v zimním období totiž existuje daleko větší riziko zanášení kol a brzd nečistotami. Na silnice se aplikuje například vrstva štěrku, kterou silničáři používají na sníh a náledí, protože dokáže účinně zabezpečit vozovku tak, aby automobily na povrchu příliš neklouzaly.

V létě, kdy venku naopak panuje převážně suché a slunné počasí, se vyplatí použít hliníkové disky. Brzdový systém se pak totiž tolik nepřehřívá, skrz elektrony se k němu dostává více vzduchu.

Proč zvolit ALU kola?

Najde se hned několik pádných argumentů, proč byste měli uvažovat nad pořízením ALU kol. Prvním důvodem je estetické hledisko, byť by se nemělo jednat o důvod hlavní. ALU kola obecně vypadají lépe nežli běžné plechové disky, což oceníte zejména v okamžiku, kdy vlastníte drahý vůz a chcete, aby každý jeho detail vypadal skutečně elegantně. I tak běžné auto, jako je např. Škoda Octavia, může vypadat s alu koly Škoda naprosto parádně. Musíte samozřejmě počítat s tím, že za hezčí vzhled zaplatíte, elektrony jsou totiž leckdy výrazně dražší nežli plechové disky.

Použití hliníkových disků má ale i praktické dopady. Jak už jsem zmínil, jedná se například o zajištění lepšího průchodu vzduchu k brzdovému systému. Tím se zlepšují jízdní vlastnosti automobilu. Dalším argumentem pro jejich pořízení je fakt, že mají dlouhou životnost, vydrží podstatně více nežli plechové disky. Tím se do jisté míry navrátí vyšší počáteční investice, neboť nové disky nebudete muset kupovat už po pár měsících užívání automobilu.

ALU kola jsou navíc lehčí nežli plechové disky. To přispívá k nižší spotřebě paliva, takže při vhodné jízdě s ohledem na stav vozovky a počasí ušetříte nemalé množství finančních prostředků, protože nebudete nuceni tak často dojíždět na benzínovou stanici. Navíc je jízda díky elektronům i pohodlnější, automobil se na silnici lépe a přirozeněji chová, což pocítíte při každém otočení volantem. Vždy je ale důležité zvolit vhodné rozměry disků.

Jak na výběr disků?

Pokud si s jejich výběrem nevíte rady, nebojte se zeptat v některém ze servisů ve vašem okolí, případně vám cenné informace mohou poskytnout i samotní prodejci. ALU kola i plechové disky se dnes už běžně dají pořídit nejen v kamenných prodejnách, ale také v internetových obchodech. Zde by u každého výrobku měly být uvedené veškeré údaje o parametrech, cena, ale například i doba dodání a způsob platby a dopravy. Je dobré si rovněž vybírat prodejny, kde nabízejí disky od osvědčených výrobců (doporučujeme např. dodavatele alu disků do ČR, společnost Racing Line – Alukola-Obchod.cz). U nich máte jistotu, že zakoupíte skutečnou kvalitu.

Článek Proč je důležité mít kvalitní disky? Srovnání klasických a ALU kol byl publikován 22. května 2018 v 15.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Tagy

Doporučujeme

Ušetřete až 75 % z ceny povinného ručení. Kalkulačka povinného ručení vám najde ty nejlepší ceny na trhu.