Dovolená: Každý čtvrtý jede svým autem

Tagy:  dovolená, cestování, Itálie, Chorvatsko, povinná výbava, doklady

Sponzorované odkazy:

Dovolená: Každý čtvrtý jede svým autem

Letní prázdniny se blíží mílovými kroky, nicméně na dovolené začínají Češi vyrážet už koncem června. Má to své výhody. Podstatná část cest na dovolenou je pak autem a tak je vhodné připomenout si základy, co se přípravy na cestu týká.

Nejoblíbenějšími destinacemi, kam se Češi vydávají autem, jsou Chorvatsko a Itálie. Zhruba každý čtvrtý Čech i letos pojede vlastním automobilem. „Vlastní dopravu letos prozatím zvolilo 24 % turistů, kteří si zakoupili zájezd u cestovní kanceláře, další turisté pak samozřejmě vyrážejí autem na dovolenou po vlastní ose,“ řekl Michal Tůma z cestovní agentury Invia.

Cestovat vlastním autem má mnoho výhod. Kde se člověku líbí, zastaví nebo klidně i sjede z plánované trasy. Má plně ve svých rukou, jak včas (nebo naopak jak pozdě) vyjede a tím pádem i přijede na místo dovolené. A v neposlední řadě si pak nemusí půjčovat auto v cílové destinaci, což bývá někdy pořádný oříšek. Pokud vyrážíte vlastním autem poprvé, poradíme, na co si dát pozor.

Zejména to jsou silniční předpisy a výbava. Vídeňská úmluva o silničním provozu sice říká, že stačí, když povinná výbava vozidla odpovídá státu, kde bylo auto registrováno, v praxi je to ale často jinak. Některé země ale mají povinnou výbavu stanovenu přímo v pravidlech silničního provozu. Nemá cenu pouštět se do složitého rozebírání legislativy, jednodušší je najít si na internetu, co se v které zemi požaduje a podle toho se případně dovybavit. Důležité je myslet nejen na cílovou zemi, ale i na všechny státy, kterými se bude cestou na dovolenou projíždět.

Zkontrolujte si auto

Neméně důležité je zvážit, jestli stávající vůz cestu zvládne. U nové fabie není problém, ale u její třeba i o patnáct let starší sestry už jsou na místě jisté obavy. Základní kontrolu světel, oleje, chladicí kapaliny, stěračů a pneumatik zvládne každý. Zvláštní pozornost je přitom třeba věnovat tlaku v pneumatikách – na dovolenou jezdí vozy obvykle daleko více zatížené než jindy a je tedy vhodnější vyšší tlak. Správné hodnoty jsou v manuálu, někde na vozidle (obvykle na víku nádrže nebo na vnitřní straně předních dveří), případně pomůže internet. Zručnější motoristé mohou zkontrolovat i brzdové destičky, baterii nebo i tlumiče. Samozřejmostí je však v každém případě si sjednat kvalitní pojištění zahrnující i asistenční službu.

Jet na dovolenou vlastním vozem skýtá mnoho výhod, například můžete po cestě zajet, kam chcete. Foto: Martin SingrJet na dovolenou vlastním vozem skýtá mnoho výhod, například můžete po cestě zajet, kam chcete. Foto: Martin Singr

Dovolenou mohou úplně pokazit zapomenuté doklady, proto je dobré si ještě v autě před vyjetím vše zkontrolovat – občanský průkaz, cestovní pas (při cestě třeba do Itálie by sice neměl být potřeba, ale pokud máte platný, radši si ho vezměte), navíc je oproti cestě autobusem potřeba mít řidičský průkaz, malý technický průkaz a zelenou kartu, je potřeba originál i duplikát. V případě nehody v zahraničí totiž policie originál řidiči odebírá. Motoristé nad šedesát let by pak měli mít ještě doklad o zdravotní způsobilosti.

V případě půjčeného auta je mít písemný souhlas majitele, že s touto cestou souhlasí. U stále oblíbenějšího operativního leasingu se obvykle předávají veškeré potřebné dokumenty, tedy i tyto, spolu s vozidlem. A pak už člověku nic nebrání vydat se k moři „ve svém“.

Článek Dovolená: Každý čtvrtý jede svým autem byl publikován 21. června 2018 v 00.00 v rubrice Informace. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...