Nemožné realitou: Elektrické vozítko do 150 tisíc korun

Tagy:  elektromotory, elektropřevodovky, šneková převodovka

Nemožné realitou: Elektrické vozítko do 150 tisíc korun

VXT 2 Quadro je stejně jako další vozítka, která ostravská společnost VXT produkuje vyráběn v koprodukci s Čínou. Jinak by asi cena byla někde jinde a zcela jistě by překročila stopadesátiti­sícovou hranici.

VXT 2 Quadro je malý až drobný elektromobil kategorie L6e. Je tedy určen především do města a jeho ulic a uliček. Určitě s ním nepojedete někam daleko do outdooru, stejně jako s ním asi neuspějete na stavbě, kde se spíše uplatní stroje s výkonnou šnekovou převodovkou.

Malý šikula

Model má na délku 226 centimetrů, je široké 118 centimetrů a na výšku měří 145 centimetrů. Z toho vyplývá, že s ním krásně zaparkujete i tam, kde by se klasický automobil vůbec nevešel. VTX 2 Quatro zabere tolik místa jako mohutnější motocykl.

Vůz má nízké provozní náklady, čítající 0,15 – 0,3 Kč/km. Vozítko ale oplývá ještě dalšími plusy – jeho téměř bezúdržbový provoz je zajištěn elektromotorem s vysokou účinností o třech kilowatech, umístěným u zadní nápravy. A tahákem (pro mnohé teenagery, ale i jejich rodiče) malého automobilu na trhu je bezesporu fakt, že za volant může usednout už náctiletá osoba od 15 let věku.

Lehká váha

Dvoumístný vůz váží pouhých 304 kilogramů, což dovoluje trubkový rám s plastovou kapotáží. Vozidlo má bezklíčové startování, dojezd 100 kilometrů, při maximální rychlosti 45 km/h. Dobití do plné kapacity trvá zhruba pět hodin.

Navíc je tenhle tichý a malý čtyřkolový kousek díky své konstrukci s možností rekuperace (zpětné dobíjení baterií) šetrný k životnímu prostředí. Nějakou převratnou elektropřevodovku zde tedy nehledejte, ta je spíše součástí specifických strojů jako jsou různé typy dopravníků, míchadel či chladicích věží apod.

Bohatá výbava a nízká cena

VXT 2 Quatro má lehce vyměnitelnou baterii, a nabízí se i možnost volby silnějšího motoru, vyššího dojezdu, i typu baterií s různou kapacitou. Elektromobil je k mání několika barevných variantách s pestrou doplňkovou výbavou čítající mimo jiné metalízu, střešní nosič, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, elektrické stahování oken, nebo MP3 rádio s couvací kamerou. Cena vozu se pohybuje v základu okolo 140 tisíc korun bez DPH.

Zdroj foto: VXT.cz, Elektromotory-prevodovky.sk/

Článek Nemožné realitou: Elektrické vozítko do 150 tisíc korun byl publikován 16. června 2019 v 23.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...