Výběr šroubů podle materiálu

Výběr šroubů podle materiálu

Šrouby mohou být vyrobeny z různých materiálů. Mezi ty, které jsou využívány nejčastěji, patří mosaz, nerezová ocel, hliník, křemíkový bronz či ocel. Je tento parametr při výběru šroubů rozhodující? Ano, je. Rozhoduje o jejich životnosti, odolnosti a také estetické stránce.

Ocelové šrouby

Ocel je při výrobě šroubů používána nejčastěji, proto mluvíme o nejlevnější alternativě. Takové šrouby mohou mít také různé povrchové úpravy, mohou být například pozinkované, chromované nebo galvanizované. Výhodou ocelových šroubů je zejména poměr mezi kvalitou a cenou. I když nemluvíme o těch nejodolnějších šroubech na světě, při běžném použití jsou naprosto dostačující. Ocelové šrouby rozdělujeme do 4 kategorií, a to podle stupně odolnosti.

Stupně odolnosti u ocelových šroubů

  1. Stupeň 2: Standardní ocel a nejlevnější alternativa
  2. Stupeň 5 / stupeň F: Šrouby vhodné pro použití při více namáhaných spojích
  3. Stupeň 8 / stupeň G: Patří k vysoce odolným šroubům, které mají vyšší pevnost než stupeň 5 (stupeň f)
  4. Legovaná ocel: Jsou vyrobeny z vysokopevnostní ocelové slitiny, která je dodatečně tepelně upravená, tento typ šroubů má většinou tmavý matný povrch, patří k vysoce odolným šroubům

Šrouby z nerezavějící oceli

Nerezová ocel je mnohdy považována za materiál, který nemůže podlehnout korozi. Opak je však pravdou. Nerezová ocel a šrouby vyrobené z ní, ve skutečnosti mohou zrezivět, stejně jako kus „obyčejného“ železa. Stane se tak tehdy, pokud ke šroubu neproniká dostatek kyslíku.

Na druhé straně jsou šrouby z nerezavějící oceli výborné pro použití v suchém prostředí a na místech, kde je proudění vzduchu dostatečné. Jejich plusem je i vysoká odolnost vůči mechanickému poškození (ohnutí, zlomení atd.).

Hliníkové šrouby

Šrouby vyrobené z hliníku jsou odolné vůči korozi, a to i při jejich mechanickém porušení (např. poškrábání). Jsou extrémně lehké a vypadají esteticky. Šrouby jsou většinou vyráběny z různých slitin hliníku (mangan, železo, křemík, hořčík, zinek, hořčík, měď atd.), protože tento materiál je sám o sobě poměrně měkký.

Mosazné šrouby

Mosazné šrouby patří k velmi pěkně vypadajícímu spojovacímu materiálu, jejich využití však omezuje měkkost mosazi. Mosaz je na pohled skutečně pěknou slitinou. Navíc je vysoce odolná vůči korozi. Mínusem je však skutečně to, že tento materiál nepatří k pevným slitinám. Tyto šrouby se proto využívají zejména pro jejich estetickou stránku.

Šrouby z křemíkového bronzu

Křemíkový bronz, známější pod jednodušším označením „bronz“, je vyráběn z různých slitin. Nejčastěji z mědi, cínu a křemíku. Šrouby z bronzu jsou vhodné především pro použití ve vlhkém prostředí. Odolávají korozi (oproti nerezové oceli nebo hliníku jsou vůči rzi odolnější) a jsou extrémně pevné (pevnější než zmiňovaná mosaz).

Článek Výběr šroubů podle materiálu byl publikován 29. dubna 2020 v 22.00 v rubrice Informace. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...