Jak udržet výkon motocyklu v top formě?

Jak udržet výkon motocyklu v top formě?

Víte jak pečovat o váš motocykl, aby podával stále stejně vysoké výkony jako když vyjel z továrny, nebo jak dostat i pár koníků navíc? Přečtěte si tento článek a třeba se rozhodnete dopřát svému motocyklu péči navíc, kterou se vám odmění vyšším výkonem.

Všichni výrobci včetně výrobců MX strojů jako KTM, Husqvarna nebo Kawasaki a i ostatní udávají u svých motocyklů určité výkonové specifikace. V Evropě se měří výkon na výstupu z motoru, který následně putuje přes spojku a převodovku, sekundární převod na kolo. Všechny články řetězce mají dopad na finální výkon. Pokud byste tedy měřili výkon mezi novým a starším motocyklem, starší pochopitelně bude za tím novým. Pro udržení top výkonu by jste měli dbát na následující.

Tátové nám říkávali, že “kdo maže – ten jede”. Ač toto úsloví může znít úsměvně, jedná-li se o kterýkoliv pohyblivý stroj, tak to prostě platí a u motocyklů také. Řetěz a celý sekundární převod chrání mazivo spíše než-li před opotřebením, před vnějšími vlivy. Mezi čepy a válečky řetězu je vazelína, která zajišťuje jeho volný pohyb. Starý řetěz, rozeta a kolečko tak mohou mít vliv na výkon motorky.

Pokud se vrátíme k převodce, je důležité volit doporučovanou viskozitu oleje a především olej měnit ve výrobcem předepsaných intervalech. To zajistí v převodovém ústrojí menší hydrodynamický odpor, především pro spojku, která se pohybuje v této olejové lázni.

Pochopitelnou údržbou je výměna olejového i vzduchového filtru. Ten druhý má značný vliv na přísun vzduchu do motoru a tak ovlivňuje i jeho výkon. Více zanedbávaným dílem motoru ovlivňující výkon je zapalovací svíčka. Ta také ovlivňuje to, jak dobře motor spaluje nasávanou směs a podílí se na jeho konečném výkonu.

Článek Jak udržet výkon motocyklu v top formě? byl publikován 9. dubna 2021 v 11.45 v rubrice Informace. Autorem článku je Redakce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...