Jak vybrat povinné ručení?

Jak vybrat povinné ručení?

Pomalu ale jistě se blíží den, kdy si vyzvednete svého nového plechového kamaráda a hlavou vám víří myšlenky na to, co všechno musíte zařídit? Abyste s ním vůbec mohli vyjet na silnici, je potřeba mu sjednat povinné ručení. Jak vybrat to pravé?

Sjednání povinného ručení ukládá zákon

Povinné ručení označujeme i jako zákonné pojištění nebo jako pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla. Jak už název napovídá, jeho uzavření ukládá majiteli vozidla zákon. Kryje řidiče pro případ, že provozem vozidla způsobí někomu jinému škodu na zdraví, životě, majetku nebo škodu v podobě ušlého zisku.

Víte, že jeho sjednání je povinné jak v ČR, tak v zahraničí? Dokladem o uzavření povinného ručení je zelená karta, kterou už dnes můžeme označit i jako bílou kartu.

Opakem povinného ručení je havarijní pojištění, jehož sjednání je dobrovolné a vztahuje se na škody, které vzniknou na vlastním vozidle.

Co za vás kryje povinné ručení?

  • Škody na cizím vozidle. Pro škody, které v důsledku nehody, kterou jste nechtěně způsobili, vzniknou na vašem vozidle, musíte mít sjednané havarijní pojištění.
  • Výdaje na odstranění dopravní nehody.
  • Trvalé zdravotní následky
  • Škody na majetku
  • Škody v podobě ušlého zisku

Na jaké situace se povinné ručení nevztahuje?

Každé pojištění má v pojistných podmínkách uvedené situace, na které se pojištění nevztahuje a pojišťovna v takovém případě nebude plnit.

V souvislosti s povinným ručením jde například o řízení pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky, jízdu s vozidlem bez platné STK, jízdu bez řidičského oprávnění, škody vzniklé mezi vozidly jízdní soupravy tvořené motorovým a přípojným vozidlem, nebo škody, které vzniknou střetem dvou vozidel jednoho majitele.

Jak si sjednat to pravé povinné ručení?

Nabídka na trhu s pojištěním je široká, každá pojišťovna vám nabídne jiné podmínky, i jinou výši pojistného. Nejdůležitějším parametrem při sjednání autopojištění jsou pojistné limity, tedy maximální částka, kterou pojišťovna třetí straně v případě pojistné události vyplatí. Když bude škoda vyšší, budete ji muset hradit z vlastní kapsy.

Výši pojistných limitů tak nepodceňujte, i když se od nich odvíjí i výše pojistného, které budete pravidelně platit. Minimum je 35 milionů korun, ne vždy tato suma stačí. Zvažte tedy, zda si nepřiplatit pár korun a nastavit si limity ve výši 50, 70 nebo třeba i 100 milionů korun.

Víte, že výši pojistného ovlivňuje i váš věk, vaše řidičská zkušenost, trvalé bydliště, technické parametry vozidla a roční nájezd kilometrů?

Náš tip na závěr: I při sjednání povinného ručení můžete ušetřit díky tomu, že si pojištění sjednáte online. Dostanete se tak možná i k nějaké výhodnější neveřejné nabídce. Nikam nemusíte ani kvůli podpisu smlouvy, akceptujete ji zaplacením pojistného.

Článek Jak vybrat povinné ručení? byl publikován 29. července 2022 v 00.00 v rubrice Auta. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Tagy

Doporučujeme

Ušetřete až 75 % z ceny povinného ručení. Kalkulačka povinného ručení vám najde ty nejlepší ceny na trhu.