Jak na levné povinné ručení?

Tagy:  Povinné ručení, pojištění, povinnost, srovnání, pojišťovna, internet

Jak na levné povinné ručení?

„Stejně to povinné ručení musím platit, tak co bych vymýšlel,“ říká si spousta motoristů. Stejně jako v otázkách bank, mobilních operátorů nebo oblíbených značek aut jsou Češi i v této oblasti konzervativní. Mnoho z nich přitom platí zbytečně moc. A změna by ani nebyla nijak zvlášť složitá.

Stačí jen mít počítač, internet a pár minut času. Pak už si jen najděte na webu kvalitní kalkulačku cen. Existují na všechno možné – porovnávají ceny energie, tarifů, internetu, půjček, hypoték a mnoha dalších poplatků, mimo jiné i povinné ručení. Díky pár minutám času můžete snadno ušetřit nějakých sedmdesát procent, v průměru ti, kteří se odhodlají pro změnu, uspoří 1 800 Kč ročně. A ani nemusíte čekat, až vám povinné ručení skončí, přejít lze i během jeho trvání.

Samotné zjištění nabídek jednotlivých pojišťoven je velmi jednoduché, stačí vyplnit dotazník, do kterého zájemci uvedou informace o vozidle a také o sobě, tedy o majiteli. To vše jsou totiž údaje, které konečnou cenu výrazně ovlivňují. Nejrůznější bonusy a malusy mohou s výslednou cenou řádně zamíchat. Částce, která se nakonec zobrazí na monitoru, mnozí ani nechtějí věřit. Ale je to tak, pojišťovny totiž obvykle věrným klientům, kteří platí a nic neřeší, účtují více než těm, kteří rok co rok mění povinné ručení podle aktuální situace na trhu.

Je ale vždy důležité zvážit, co vše daný motorista potřebuje. K povinnému ručení si totiž mnoho z nich zřizuje také pojištění. Pojistit se lze na nejrůznější rizika, nejen na případnou havárii. V placené částce se mohou promítnout obavy z krádeže, vandalismu, střetu se zvěří nebo z přírodních živlů. Je jasné, že řidič jezdící pouze po Praze se asi střetu se zvěří moc nebojí, naopak vozy parkující na samotě u lesa se nestávají cílem vandalů.

Povinné ručení řidiči mít musí. Jsou však radši, když ho využít nemusí. Foto: Martin SingrPovinné ručení řidiči mít musí. Jsou však radši, když ho využít nemusí. Foto: Martin Singr

Zatímco pojištění je dobrovolné, stejně jako třeba pojištění domácnosti, povinné ručení mít motoristé musí. Je to v jejich zájmu, protože nikdy neví, co se jim na silnici přihodí. Pokuta, kterou mohou případně dostat od policie, je pak už jen to nejmenší riziko. Těch pár stovek ručně za ten klid na cestách rozhodně stojí.

Článek Jak na levné povinné ručení? byl publikován 22. února 2018 v 06.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...