Mini Cooper je symbolem Velké Británie

Tagy:  MINI, Mini Cooper, Austin, Rover, tradice, Británie, retro, rallye, elektromobil

Sponzorované odkazy:

Mini Cooper je symbolem Velké Británie

Pokud patříte mezi fanoušky Mr. Beana nebo rallye, jistě značku Mini znáte. Známý komik jezdil se starým Austinem Mini, naopak Mini John Cooper Works WRC, sbírající vavříny po světových tratích a navazující na dávné úspěchy modelu Mini Cooper S.

Historie tohoto malého automobilu, který patří k symbolům Británie stejně jako Big Ben nebo patrový autobus doubledecker, sahá až do padesátých let minulého století. V roce 1959 totiž britský konstruktér řeckého původu Alec Issigonis uvedl na trh Austin Rover Mini. Původně se však vůz prodával pod značkami společnosti BMC – Austin a Morris. Název Mini přišel až o pár měsíců později. Jmenovat různé názvy tohoto vozu by ostatně vydalo na samostatný článek…

Mini, podobně jako německý „brouk“ od VW, přišel ve správnou dobu – tehdy totiž svět v důsledku nedostatku ropy hledal malé praktické auto do města. Mini měl motor i převodovku vepředu, samozřejmostí byl i pohon předních kol. Ještě menších rozměrů se podařilo dosáhnout díky motoru umístěnému napříč.

Tento vůz, který proslavil také Mr. Bean, se vyráběl s mírnými úpravami až do roku 2000 a vyrobilo se ho více než pět milionů. V roce 1999 bylo toto kultovní autíčko porotou Global Automotive Elections Foundation zvolenou druhým nejvlivnějším autem 20. století za Fordem T.

Vůz se dočkal také mnoha úprav, až už na luxusnější verzi Wolseley Hornet a Riley Elf, prodloužený Morris Mini Traveller a Austin Mini Countryman, Mini Pick-up nebo třeba Mini Moke pro britskou armádu. K těmto účelům však nakonec chyběla dostatečná světlá výška a tak vůz využívali řidiči na silnicích.

Původní „miník“ je nyní záležitostí nadšenců a automobilových sběratelů. Občas se ale dá zahlédnout i v ulicích. Foto: Martin SingrPůvodní „miník“ je nyní záležitostí nadšenců a automobilových sběratelů. Občas se ale dá zahlédnout i v ulicích. Foto: Martin Singr

2001: Tradice pokračuje!

V roce 2001 přišlo velké retro – Mini se vrátilo, ovšem v novém obleku a poněkud pikantně jako součást koncernu BMW. Typické britské auto Mini je tedy vlastně z Německa. Nicméně vůz se dále hrdě hlásí k Anglii a designéři nechtějí o označení retro ani slyšet. Jde prý o pokračování tradice. Nový obchodní název je MINI a vůz je podstatně větší než ten z minulého století. Jedná se spíše o kompaktní vůz než o městský automobil.

V roce 2007 pak přišla druhá generace MINI. Změnily se ale víceméně jen detaily jako přestěhování směrových světel nebo prodloužení vozu o 20 cm.

Mini nestojí stranou ani co se elektromobility týká. Vůz Mini E patří k prvním moderním vozům s tímto pohonem a po Evropě již úspěšně jezdí. Nikdo se však netají faktem, že jeho prostřednictvím spíše jen BMW získává data, která v současné době využívá ke stavbě vlastního elektromobilu.

Rallye: Silná stránka

Automobil byl úspěšný také v závodech rallye. S vozem Mini Cooper S v šedesátých letech dominovali jezdci jako Rauno Aaltonen, Patrick Hopkirk nebo Timo Mäkinen. Dokázali úspěšně bojovat na světových soutěžích a zejména na slavné Rallye Monte Carlo se jim tradičně velmi dobře dařilo.

Na tradici nyní automobilka navazuje a v Mistrovství světa v rallye lze sledovat vozy Mini John Cooper Works WRC. Jsou pojmenované po hlavím strůjci dávných úspěchů a rozhodně si nevedou špatně. Španělský jezdec Dani Sordo s tímto automobilem pravidelně bojuje o ty nejvyšší příčky a je pravděpodobné, že brzy přijde první vítězství.

V domácím šampionátu s vozem Mini ve specifikaci S2000 letos pojedou několikanásobní šampioni Václav Pech a Petr Uhel. Ambice nemají nízké – chtějí další domácí titul.

Článek Mini Cooper je symbolem Velké Británie byl publikován 29. února 2012 v 00.00 v rubrice Značky aut. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...