Suzuki Jimny: první a jediný mini off-road na světě

Tagy:  Suzuki Jimny, Jimny, Suzuki, novinka, auto roku, finále, World Car Awards

Sponzorované odkazy:

Suzuki Jimny: první a jediný mini off-road na světě

Po neuvěřitelných 20 letech letos představila automobilka Suzuki zcela novou generaci malého terénního vozu Jimny. A od půli září je k mání i v Česku. Model Jimny byl oceněn v prestižní anketě World Car Awards, když pro rok 2019 získal titul v kategorii městské auto roku. A navíc v těchto dnech prosákla zpráva, že se Suzuki Jimny stal jedním z šesti finalistů ankety Auto roku 2020.

Čím je tak Jimny jedinečný?

Jeho nekompromisní schopnosti pro použití v náročných podmínkách, provozní vlastnosti a jízdní výkony byly díky půlstoletí zkušeností s výrobou malých off-roadů zdokonaleny a doplněny o nové technologie.

Tradice ze sedmdesátek

Tradice modelu Jimny sahá do roku 1970, kdy Suzuki jako první výrobce v Japonsku představil malý vůz s pohonem všech kol. Nový model se rychle etabloval jako automobil vhodný pro práci i zábavu a založil nový tržní segment. Od té doby je Jimmy malou ikonou Suzuki s pohonem 4×4, prodává se ve 194 zemích světa a dosahuje nebývalých počtů prodaných kusů.

Off road na druhou

Základní prvky off-roadu Jimny zůstávají. Nová generace stojí na nově navrženém žebřinovém rámu, který nese vpředu podélně uložený motor, připojitelný pohon všech kol s redukční převodovkou a tuhé nápravy v tříramenném závěsu s odpruženými vinutými pružinami.

Perfektní průchodnost terénem díky vynikajícím nájezdovým úhlům vylepšuje novinka v podobě systému AllGrip PRO s funkcí kontroly trakce Brake LSD, která supluje funkci mechanických samosvorných diferenciálů. Pro co nejlepší jízdní výkony na silnicích i mimo ně Suzuki pro nový Jimny vyvinulo zcela nový atmosférický čtyřválcový motor K15B o objemu 1,5 litru.

Vně i uvnitř

Interiér i exteriér jsou navrženy s maximálním důrazem na funkčnost, díky kompaktním rozměrům se s novým Jimny snadno manévruje, přesto nabízí dostatek prostoru pro posádku i zavazadla. Balíček technologií Suzuki Safety Support posouvá bezpečnost na úplně novou úroveň.

Zcela nový Jimny spojuje přednosti svých předchůdců s novými možnostmi. Díky důrazu na jednoduchost a tradiční pojetí konstrukce ve spojení s nejmodernějšími technologiemi vyhoví beze zbytku potřebám profesionálů, kteří pracují v terénu, i řidičům, kteří chtějí v městském provozu vystoupit z davu.

Jak již bylo řečeno, jedinečnost modelu Jimny potvrdilo i ocenění v prestižní anketě World Car Awards, když pro rok 2019 získal titul v kategorii městské auto roku. Dále je Suzuki Jimny jedním z šesti finalistů ankety Auto roku 2020. Rozhodlo o tom 32 předních českých motoristických novinářů a zvolilo off-road od Suzuki mezi silnou konkurencí. Vítěze se dozvíme 8. 1. 2020.

Zdroj foto: Suzuki

Článek Suzuki Jimny: první a jediný mini off-road na světě byl publikován 31. prosince 2019 v 00.00 v rubrice Auta, Informace a Novinky. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...