Nákladní automobily: Kvalita je na prvním místě

Tagy:  nákladní vozy, kamion, náklaďák, MAN, internet, opravy, náhradní díly

Nákladní automobily: Kvalita je na prvním místě

Nákladní vozy urazí každodenně mnohokrát více kilometrů než osobní automobily a to ani nemluvme o jejich zatížení, které téměř pravidelně přesahuje hodnotu tuny a půl a spolu s váhou samotného auta jde ručička váhy výrazně nad deset tun. Je jasné, že všechny součástky na automobilech je třeba konstruovat na vyšší zatížení.

Nákladním vozem se nerozumí dodávka nebo pick-up, ale velký kamion s návěsem a jedním nebo dvěma přívěsy, zpravidla poháněný vznětovým spalovacím motorem, který svou koncepcí více odpovídá požadavkům na silný stroj.

Zatímco rozbité auto komplikuje život rodině, když se porouchá nákladní auto, většinou to s sebou nese nemalé finanční problémy pro společnost, která je na jeho fungování závislá. Zdržení dodávek je vždy nepříjemné a pokud jde navíc o rychle se kazící zboží, je to nemilé dvojnásob. Proto hodně záleží na tom, aby vozy sloužily a náhradní díly na nákladní vozy tak musí být výjimečně kvalitní.

Internet boduje rychlostí i cenou

Ať jde o žárovku nebo o redukční hrdlo za pár korun nebo o startér či čerpadlo za tisíce, vše se dá sehnat nejen v kamenných obchodech, ale i na internetu. Moderní doba a možnosti internetu přitom přináší úspory nejen času, ale i peněz. Poté, co si majitel vozu najde vhodný díl, může si na jiném webu najít totéž a vzápětí porovnávat, jak výhodné jsou jednotlivé nabídky.

Skvělou kvalitou a dlouhou životností jsou známy například německé nákladní vozy MAN (Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg). Jedná se o jednoho z největších výrobců nákladních vozů na světě, pod něhož spadají i autobusy s logem Neoplan na kapotě. Vyrábí lehká užitková vozidla, středně těžká užitková vozidla, těžkou řadu vozů pro dálkovou dopravu nebo pro rozvoz, komunální služby a stavební sektor. Speciální tahače s podvalníky pro přepravu nadměrných nákladů pak mohou dosahovat hmotnosti až 250 tun. Zejména pro přihlížející je pak velký zážitek vidět převážení stíhačky nebo velké turbíny po silnici. I přes skvělou spolehlivost se dají i na tyto automobily koupit náhradní díly MAN.

Velké podniky, mající početnou flotilu nákladních vozů, si nákladní vozy opravují sami, většinou na to mají specializované pracovníky, patřičné nástroje a také dostatek prostoru. Menší podnikatelé, jejichž kamiony by se dali spočítat na prstech jedné ruky, si triviální opravy dělají sami, závažnější problémy však řeší servis. A v tom je občas potíž, protože ne každý autoservis má potřebné přístroje. Zkušení řidiči říkají, že s trochu snahy se vždy najde podnik, který dokáže závadu, se kterou si on sám neví rady, odstranit. Trochu těžší je najít vhodný servis na cestách, ale i zde pomáhá internet a navigace, které jsou dnes již vesměs ve všech kamionech. A že si řidič musí umět opravit kamion sám? Ale kdepak! Někteří šoféři jsou prý tak zruční, že se o opravu porouchaného vozu radši ani nepokouší, traduje se mezi kamioňáky.

Článek Nákladní automobily: Kvalita je na prvním místě byl publikován 8. srpna 2012 v 15.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...