Auto roku 2014: Mazda6 porazila Škodu Octavia

Tagy:  Mazda, Mazda6, Škoda Octavia, BMW i3, Auto roku 2014

Sponzorované odkazy:

Auto roku 2014: Mazda6 porazila Škodu Octavia

Včerejší slavnostní večer odhalil výsledky tradiční ankety Auto roku 2014. Motoristická veřejnost napjatě očekávala, která pětice z 37 nominovaných modelů postoupí do finále a zejména pak který z nich získá nejvíce hlasů.

Mazda6: Hospodárný dynamický sporťák

Porota čítající 42 odborných motoristických novinářů zvolila za absolutního vítěze vůz Mazda6. Líbivý dynamický sedan v kombinaci s technologií SKYACTIV a se silným motorem dělá z vozu vlajkovou loď japonské značky. Design už získal cenu „Red Dot“ za produktový design pro rok 2013. Karoserie byla navržena podle nového designérského motivu Mazdy „KODO – duše v pohybu“, který je inspirován elegantní silou a hbitostí geparda. Mimochodem karoserie je lehčí a zároveň tužší než dříve.

Mazda6 má dynamické tvary, inspirací byla elegantní síla a hbitost geparda. Foto: www.mazda.czMazda6 má dynamické tvary, inspirací byla elegantní síla a hbitost geparda. Foto: www.mazda.cz

Vysoce účinné motory v kombinaci s kompaktními, rychle řadícími převodovkami přináší jedinečnou radost z jízdy. Nezávislé zavěšení náprav a řízení se snímáním rychlosti pak přináší skvělou ovladatelnost. Výkonné brzdy a bezpečnostní technologie pak zajišťují bezpečnost posádky. Hospodárnost zlepšuje o pět až deset procent regenerativní brzdový systém i-ELOOP převádějící kinetickou energii vozu na elektřinu.

Zážehový motor SKYACTIV-G má nejvyšší kompresní poměr na světě 14:1 a to je více než u vozů formule 1. Lze pořídit i motor s objemem dva a půl litru o výkonu 192 koní. Mazda se může pochlubit spotřebou, která konkuruje hybridním agregátům (až 4,2 litru na 100 km). Spotřebu pomáhají snižovat i převodovky, lehčí karoserie a lehčí podvozek.

Důležité rovněž je, aby se ve voze cítili dobře cestující a vnitřek proto působí harmonicky. Bohatě členěný interiér působí luxusně a komfortně, sedadla sportovního stylu jsou potažená kůží a cestující mohou poslouchat kvalitní stereo systém Bose.

Pod kapotou sportovního sedanu Mazda6 jsou hospodárné motory. Foto: www.mazda.czPod kapotou sportovního sedanu Mazda6 jsou hospodárné motory. Foto: www.mazda.cz

Cenu pro vítěze převzal generální ředitel společnosti Mazda Czech Republic Alexej Kiriakovský. „Mazda6 je auto, které překonává konvence a tu cenu si zaslouží. Příští rok tady budeme mít Mazdu3, tak možná ještě dostanu možnost něco říct,“ optimisticky prohlásil ředitel a vzdal hold kolegům z Japonska, kteří se o toto auto zasloužili.

Za vítěznou Mazdou (274 hlasů) se seřadily Škoda Octavia (243 hlasů), Mercedes-Benz třídy S (205 hlasů), Jaguar F-Type (168 hlasů) a Peugeot 308 (135 hlasů).

Hned dvě ceny pro BMW i3

Oceněna byla také vozidla, která uspěla v jednotlivých kategoriích při hlasování veřejnosti na webu www.autoroku.cz. Mezi městskými auty získal nejvíce hlasů Renaultu Captur, v nižší střední třídě pak vyhrála domácí Škoda Octavia, ve střední a vyšší střední třídě pak byla první Mazda6. Z terénních a velkoprostorových vozů se veřejnosti nejvíce líbí Range Rover Sport a velmi oblíbenou kategorii sportovních automobilů vyhrálo Subaru BRZ.

S BMW i3 má německá automobilka velké plány. Foto: www.www.press.bmwgroup.comS BMW i3 má německá automobilka velké plány. Foto: www.www.press.bmwgroup.com

Rovnou dvě ceny získalo BMW. Za Technickou inovaci roku 2014 v České republice byla označena celosvětově unikátní technologie výroby karbonových dílů na BMW i3. A právě tento automobil se od včerejšího večera může pyšnit titulem Zelené auto roku 2014. Jedná se totiž o propracovaný elektromobil, se kterým má mnichovská automobilka velké plány. Aleš Hoferek z BMW si myslí, že touto cestou nepochybně půjdou i další automobilky.

Vyhlašovateli ankety byly Klub motoristických novinářů a Klub motoristických publicistů ve spolupráci se Svazem dovozců automobilů a Sdružením automobilového průmyslu.

Článek Auto roku 2014: Mazda6 porazila Škodu Octavia byl publikován 21. ledna 2014 v 00.00 v rubrice Novinky, Auta a Informace. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...