Kia si získává české motoristy

Tagy:  Kia, Kia Rio, Kia cee´d, Slovenko, Česko, Hyundai

Kia si získává české motoristy

Automobilová značka Kia Motors Corporation má bohatou historii. Založena byla již v roce 1944 a výrazně se podílela na rozvoji automobilového průmyslu v domovské Koreji. Od roku 1998 patří pod Hyundai a tak se dnes řadí mezi pět největších světových výrobců.

Značka původně ještě pod názvem Hyungsung Precision Industry vyráběla ocelové trubky a části jízdních kol. Změna názvu přišla v roce 1952 s prvním vyrobeným jízdním kolem. Název „Kia“ má svůj původ v čínském jazyce. Slovo „ki“ znamená stoupat nahoru, „a“ pak symbolizuje kontinent Asie.

A název charakterizuje i historii značky, historie Kia přinesla mnoho pionýrských činů a dodnes přináší zajímavé inovace. První výrobky ale spadaly do oblasti jízdních kol, historie korejského automobilového průmyslu se začala psát a v roce 1961.

První vlastní motory

V sedmdesátých letech minulého století přišel na trh nákladní vůz Titan, jehož název se později stal synonymem pro nákladní auta. V tomto desetiletí také vyvinula automobilka vlastní motory v roce 1973 zážehový a o pět let později vznětový.

V roce 1987 pak Kia vyvinula ve spolupráci s Mazdou a Fordem model Pride, kterého se prodaly téměř dva miliony kusů a to je rekord značky. Kia Pride, samozřejmě patřičně modernizovaná, se dodnes na některých trzích prodává, v Česku je ale známá pod jménem „Kia Rio“. V roce 1993 byla zahájena výroba jednoho z prvních SUV, modelu Kia Sportage.

2004: Kia začíná na Slovensku

V roce 1998 se stala Kia Motors součástí Hyundai-Kia Automotive Group. V roce 2004 byl položen základní kamen továrny Kia Motors Slovakia a hned o rok později byly na český trh uvedeny modely Picanto, Cerato a Sportage. Další modely na sebe nenechaly dlouho čekat a značka začala stoupat v žebříčku prodaných aut. Kia cee´d pak překvapila revoluční sedmiletou zárukou. Právě tento vůz se dnes nabízí v několika modifikacích a je u nás velmi oblíbený.

Předloni pak výrobní závod na Slovenku (otevřený v roce 2006) oslavil milion vyrobených vozů. V Tepličce nad Váhom mohou při plné kapacitě vyrobit až 300 000 vozidel ročně. Tento závod disponuje nejmodernějšími technologiemi a do jeho výstavby bylo investováno zhruba miliarda Eur. Na Slovenku se vyrábí vozy cee´d, pro_cee´d, cee´d SW, Sportage a Venga.

Nízká cena a 7 let záruky

Na našem trhu působí značka od dubna 1994 a má rovnou sedmdesátku autorizovaných prodejců po celé republice. V dnešní době razí Kia cestu agresivní cenové politiky, díky které jsou tyto vozy oblíbené a často vyhledávané. Pochybnosti o kvalitě rozptyluje sedmiletá záruka. Není divu, že Kia cee´d patří mezi nejprodávanější auta v Česku. Spolu s automobilkou Hyundai tak Kia atakuje výsadní postavení domácí Škody Auto.

Loni ale prodej značky klesl o čtvrtinu a to si v kontrastu s mírným růstem značky Hyundai vyžádalo personální změny na nejvyšší úrovni. Na konci minulého roku proto musel skončit generální ředitel Kia Motors Czech Vít Pěkný. Po osmi letech pod jeho vedením vystoupala značka na žebříčku dovozců aut z druhé desítky na šestou příčku.

Nabídka vozů Kia pro český trh je bohatá. Foto: www.kia.com/czNabídka vozů Kia pro český trh je bohatá. Foto: www.kia.com/cz

Článek Kia si získává české motoristy byl publikován 13. února 2014 v 16.45 v rubrice PR články a Značky aut. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...