Povinně, ale s rozmyslem!

Tagy:  povinné pojištění vozidel, zákonné pojištění motorových vozidel

Povinně, ale s rozmyslem!

Povinné smluvní pojištění je nezbytnost, bez níž se řidiči nejen neobejdou, ale ani se nemohou bez něj pohybovat s vozidly po komunikacích bez hrozby sankcí. Jak si je pořídit správně a efektivně?

Známe je pod názvem zákonné pojištění motorových vozidel, povinné smluvní pojištění, povinné ručení, povinné pojištění vozidel, ale úplně odborně je definováno jako pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Co to vlastně je a proč je nutností? Je to povinné smluvní pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou třetím osobám na majetku a zdraví v silničním provozu, jež zapříčinil provoz vozidla.

Podmínky, způsob sjednávání, plnění a úhrada je definována sjednanou pojistnou smlouvou s některou z pojišťoven, jež toto pojištění nabízí. Vše je zastřešeno a upraveno zákonem č. 168/1999 Sb., Zákonem o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Ten ukládá, že povinné smluvní pojištění musí být uzavřeno pro každé vozidlo, které je provozováno na pozemní komunikaci včetně vozidel, která jsou pouze ponechána na pozemní komunikaci. A pojistitelé (pojišťovny) s oprávněním toto pojištění nabízet, jsou sdruženi pod Českou kancelář pojistitelů jako profesní organizaci.

Neriskujte – proděláte!

Zákonné pojištění motorových vozidel je tedy spolu s řidičským oprávněním jakýmsi základním kamenem, umožňujícím vyrazit na silnice. Bez něj není vůbec radno kamkoli se vydávat. Taková nepředložená cesta by se vám mohla velmi prodražit. Povinné smluvní pojištění nejsou vyhozené peníze. Je to jistota, že v případě potřeby zvládnete závazky vůči ostatním bez obtíží dostát.

A s čím vším vám může zákonné pojištění pomoci?

Povinné pojištění vozidel pokryje škody způsobené třetí osobě. A to:

  • způsobenou škodu na zdraví nebo usmrcením
  • škodu vzniklou poškozením, zničením nebo ztrátou věci
  • škodu vzniklou odcizením věci, pozbyla-li fyzická osoba schopnost ji opatrovat
  • ušlý zisk
  • účelně vynaložené náklady ve spojitosti s právním zastoupením při uplatňování škodných nároků

Tato veškerá škoda je uhrazena v penězích, a to maximálně do výše limitu pojistného plnění sjednaného v pojistné smlouvě.

Co se týče škod na zdraví, povinně smluvním pojištěním lze uhradit poškozené osobě náklady na zdravotní péči pokrytou z veřejného zdravotního pojištění a rovněž regresní náhradu předepsanou k úhradě pojištěnému dle zákona upravujícího nemocenské pojištění.

Něco navíc

V současné době samotné povinné ručení není jen o úhradě újmy způsobené na majetku nebo zdraví třetí osoby. Již nějakou dobu lze k tomuto typu pojištění přidat tzv. doplňkové pojištění. To může mít značný vliv i na škodu na vašem vozidle. Může to být rozbité čelní sklo, poškození vozu živly – např. krupobitím, či střetem se zvěří. To vše lze k pojištění odpovědnosti za škodu z provozu vozidla dnes sjednat.

Povinně, ale s rozmyslem

Jak najít to opravdu správné zákonné pojištění? To je otázka, kterou si kladou mnozí řidiči. Sjednávejte je s rozvahou a až po zvážení všech specifik okolo vašeho vozidla i provozu. Každý máme jiný životní styl i jiné požadavky. A ideálním způsobem jak se jednoduše, efektivně a rychle dobrat k solidnímu povinnému pojištění vozidel, jenž vám vyhoví jak cenou, tak svým rozsahem, je porovnání nabídek několika pojišťoven – a ideálně online.

Je to nejjednodušší cesta jak v pohodlí domova udělat jednoduchý průzkum trhu a nabídek, vše si s blízkými probrat a v klidu se rozhodnout. Na internetu je dostatek portálů, které nabízejí porovnání povinného pojištění vozidel, kde zadáte požadované parametry, třeba i doplňkové připojištění a následně se vám ukáže srovnání nabídek několika desítek pojišťoven, jenž toto zákonně smluvní pojištění nabízí.

Na portálech je k mání i kalkulačka povinného ručení, která vám sumu k uhrazení za zákonné pojištění vypočte. Můžete tak s rozvahou a rozmyslem vybrat tu nejlepší variantu jak pro váš vůz, tak pro vaši kapsu. Pak už nezbývá, než to celé završit online sjednáním zákonného pojištění. Ve většině případů dnes pojišťovny reagují velmi flexibilně a smlouvu spolu se zelenou kartou vám zašlou e-mailem, přičemž originál obdržíte poštou.

Zdroj foto: archív autorky

Článek Povinně, ale s rozmyslem! byl publikován 25. dubna 2016 v 21.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...