Autem na Jadran: Na co si dát pozor

Tagy:  dovolená, cestování, Chorvatsko, Itálie, Slovinsko, Rakousko, Německo, dálnice, poplatky, mýtné, dopravní předpisy, Autoklub ČR

Sponzorované odkazy:

Autem na Jadran: Na co si dát pozor

Blíží se červenec a to znamená dobu dovolených. Tradičně oblíbenými destinacemi pro české turisty jsou pláže v Itálii a zejména pak v Chorvatsku. Společným rysem je, že se často volí cesta autem. Právě pro motoristy z České republiky, mířící na Jadran, připravil Autoklub České republiky pár informací.

Jadran v dnešní době mnoho turistů preferuje před destinacemi, které jsou ohroženy různými nepokoji a útoky. Autoklub ČR předpokládá, že hustota silničního provozu bude velmi silná, další zdržení mohou znamenat případné důsledné kontroly na schengenských hranicích. Proto bude lepší počítat na cestu s delší dobou než v předchozích letech. Je proto nutné mít ve voze dostatek tekutin a v nádrži dostatečné množství paliva. Při nočních cestách si několikrát dopřejte přestávku k oddychu řidiče, postačí dvacet minut.

Neméně důležité je věnovat pozornost rozložení osob a nákladu ve voze, mít přímo ve voze potřebné dokumenty (nezapomeňte zelenou kartu), peníze, výstražné vesty, trojúhelník a lékárničku nebo potřebné léky. Předem si také ověřte, zdali platební karta zvládá i platby v zahraničí, u bezhotovostní mýtné brány to bude potřeba. Dálniční známky na auto lepte dle piktogramu na zadní straně, u motocyklu se volí obtížně vyměnitelný díl, obvykle přední vidlice. Právě na motocyklisty berte v horkých dnech ohled a umožněte jim v kolonách přejet do stínu.

Jiný kraj, jiný mrav

Cestou do cílových destinací, kterými jsou Itálie nebo Chorvatsko, lze projíždět přes Německo, Rakousko a Slovinsko. Nebude proto od věci připomenout si podmínky provozu v jednotlivých zemích. Na německých dálnicích je rychlost neomezená, často jsou ale u silnice proměnlivé dopravní značky omezující rychlost na 100 – 30 km/h. Pro vozy do 3,5 t jsou dálnice bezplatné. Maximální rychlost mimo obec je stovka, v obci pak padesát kilometrů za hodinu.

Rakousko má rychlostní limit na dálnicích 130 km/h, na ostatních silnicích 100 km/h a v obcích 50 km/h, Autoklub ČR důrazně doporučuje tyto limity dodržovat. V tunelech bývá rychlost často omezena proměnlivou dopravní značkou. Stejně jako v Německu může rakouská policie zabavit hodnotnou věc, pokud dostane motorista pokutu a nezaplatí ji. V případě jízdy pod vlivem alkoholu může zabavit i klíčky od vozu. Zde jsou některé dálnice zpoplatněné (dálniční známky na 10 dní je za 7,90 €) a některé tunely podléhají mýtnému.

Rychlostní limit ve Slovinku jsou 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec, na silnicích pro motorová vozidla 100 km/h a na dálnici 130 km/h. Pro jízdu na dálnicích a rychlostních silnicích je nutná dálniční známka (vignette Slovenia). Slovinská dálnice se sice dá objet, lze ale předpokládat, že objízdné trasy budou velmi vytížené.

V Chorvatsku jsou stejné rychlostní limity jako ve Slovinsku, akorát na dálnicích (a také na vybraných mostech, tunelech a viaduktech) se platí mýtné – na nájezdu obdrží řidič kartičku a na sjezdu hotově nebo platební kartou zaplatí dle ujeté vzdálenosti. Při placení lze využít také elektronické palubní jednotky umístěné za čelním sklem. Poplatky za trajekt lze nalézt předem na webu. Vlivem vysrážené soli jsou silnice podél pobřeží za vlhka nebo mokra velmi kluzké, je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Chorvatská policie je neoblomná, proto respektujte i zdánlivě nevýznamné snížení povolené rychlosti.

V Itálii je rychlost v obcích 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na rychlostních silnicích 110 km/h a na dálnicích 130 km/h, často měřená radary, případně i nad sto třicet. Použití dálnic je zpoplatněno mýtným, které se platí na výjezdu, případně na vjezdu na daný úsek. Obsluha mýtných bran obvykle mluví pouze italsky, proto jsou vhodnější bezhotovostní brány. Připravte se také na výrazně vyšší ceny paliva než u nás či v Rakousku a na všudypřítomné motocykly, zejména pak skútry v městském provozu.

Článek Autem na Jadran: Na co si dát pozor byl publikován 17. června 2016 v 00.00 v rubrice Informace a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...