Jaký autoservis bude ten pravý?

Tagy:  servis, autoservis, kvalita, cena, výběr, problémy, závada, Citroen, Peugeot, BestDrive

Jaký autoservis bude ten pravý?

Prohlídka po letní dovolené, zkontrolování vozu před zimní sezónou a nebo řešení nečekaných technických potíží – důvodů, proč navštívit autoservis může být celá řada. Jak ale poznat kvalitní autoservis, jehož pracovníci nenadělají při práci více škody než užitku?

Značkové servisy jsou jistota

Jistotou jsou značkové servisy. Ostatně, pokud máte nový vůz a chcete, aby zůstal v záruce, nikam jinam ho dát ani nelze. Výrobci moc dobře ví, proč požadují případné opravy výhradě ve vlastních servisech. Vozy z každého koncernu mají svá specifika a když se v nich (a zejména v těch moderních) bude „hrabat“ někdo, kdo je nezná, hrozí nemilé překvapení. Například auta od Peugeotu a Citroenu jsou podobná, ale takový Ford nebo Opel už je něco úplně jiného. Pravda, cena v těchto servisech bývá nejvyšší, ale zejména u složitějších záležitostí se nevyplatí šetřit.

Jako velmi dobrá alternativa se jeví také celorepublikové servisní sítě, například BestDrive. Zde sice nebudou znát jednotlivé modely dané značky do posledního šroubku, ale na druhou stranu se nespecializují jen na jednu značku a přístup je velmi profesionální. Opravu po větší havárii zde nehledejte, ale kdo chce jen zkontrolovat vůz před technickou nebo vyměnit některou součástku, ten je zde správně. Práce bude o něco levnější než ve značkovém servisu, ale stejně kvalitní.

Vesnické servisy? Jen na výměnu kol

Poslední možností, kterou motoristé mají, jsou soukromé servisy. Pravda, i zde se jistě najde pár opravdu skvělých mechaniků, kteří si poradí téměř s každým problémem a stejně jako jejich kolegové nejsou drazí, ale je to výjimka. Něco málo se dá najít na internetu, ale zde bývají informace velmi strohé. Obvykle se tito mechanici s elánem vrhnou i na vůz, který neznají a pak závadu sice odstraní, ale způsobí dvě další. Jestli je to omylem nebo úmyslně (proč si nechat utéct další kšeft) nechme jako nezodpovězenou otázku…

Kvalitní servisy jsou o něco dražší, vyplatí se ale dát auto právě tam. Foto: Martin SingrKvalitní servisy jsou o něco dražší, vyplatí se ale dát auto právě tam. Foto: Martin Singr

Cena zde obvykle bývá sice bezkonkurenčně nejnižší, ale kvalita práce tomu přímo odpovídá. Tito „borci“ se obvykle ani nezabývají s dotahováním šroubů rukou – vždyť vzduchovou pistolí je to rychlejší a jednodušší. Když pak motorista ohne svůj klíč ve snaze vyměnit někde v odstavném pruhu na dálnici prázdnou pneumatiku, uvědomí si, že těch pár stovek úspory mu za to fakt nestálo.

Nicméně jednoduché úkony jako je zrovna přezutí pneumatik (s dohledem, aby šrouby byly dotaženy ručně), výměna oleje (opět s kontrolou, jestli je skutečně použitý olej, který je fakturován) nebo renovace světlometů jsou práce, které zvládne prakticky jakýkoliv servis. Všechny složitější opravy, zvláště u nových aut, si pak ale už zaslouží lepší péči v autorizovaném servisu.

Článek Jaký autoservis bude ten pravý? byl publikován 6. října 2016 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...