Nissan Micra se revolučně promění

Tagy:  Nissan, Micra, novinka, technologie, design, Sway, audio, downsizing

Sponzorované odkazy:

Nissan Micra se revolučně promění

Oblíbený bestseller Nissan Micra čeká revoluční proměna. Design vozu bude výrazný a svěží, interiér nabitý nejmodernějšími technologiemi a exteriér ve výrazných barvách. V souladu s posledními trendy bude mít vůz menší motory a lepší aerodynamiku než dříve.

Nový model s dobře známým jménem, to je Nissan Micra Gen5, který byl nedávno představen na pařížském autosalonu. Podle výrobce zcela nově definuje, co Micra znamená a je stejně odvážný jako revoluční. Evropa je celosvětově největší a také nejvíce konkurenční trh pro vozy typu hatchback a právě na starý kontinent proto nový Nissan Micra cílí.

Svým stylem má vzbudit pozornost. Je nižší, širší a delší než předchozí generace, přitom nabízí větší vnitřní prostor. „Když se Micra poprvé před více než 30 lety objevila, představovala revoluci v segmentu malých hatchbacků a otevřela pro Nissan novou kapitolu. Pátá generace modelu Micra je stejně revoluční a zvýší očekávání toho, co hatchback umí a měl by poskytovat svým zákazníkům,“ uvedl Carlos Ghosn, CEO společnosti Nissan Motor Company. Nový model má jít ve stopách výrazných modelů Qashqai a Juke.

Živé barvy jsou „in“

Vzhled vozu vychází z konceptu Sway, nechybí tak typické designové prvky ani emotivní tvarování karoserie. Na první pohled zaujme výrazná mřížka chladiče ve tvaru V. Od ní okolo světel ve tvaru bumerangu až na záď vozu k protáhlým světlům plyne charakteristická ostrá linie, na dveřích stylově zaoblená. Vůz má také plovoucí střechu, což je další designový prvek Nissanu, propůjčující kabině pocit vzdušnosti. Kliky zadních dveří jsou elegantně skryté v C-sloupcích a rozšířená střešní linie spolu se spoilerem zlepšuje nejen aerodynamiku, ale i vzhled vozu. K stylu vozu patří i výrazné a živé barvy karoserie, kterých je na výběr celkem deset. Díky možnostem personalizace exteriéru a interiéru na míru může vzniknout 125 různých variant.

Interiér vozu je prostorný s velkým důrazem na řidiče – ten sedí nízko a díky tomu má větší pocit jistoty při řízení, toto řešení také uvítají řidiči s vyšší postavou. Palubní deska ve tvaru křídla kluzáku vnáší do interiéru dojem lehkosti, elegance a prostornosti. Nová generace boduje i na poli technologickém – jedná se o první vůz Nissan pro segment B, který nabízí tak rozsáhlý soubor vyspělých bezpečnostních prvků dle vize Nissan Intelligent Driving. Zmínit lze panoramatický kamerový parkovací systém a systém upozornění na opuštění jízdního pruhu, inteligentní nouzové brzdění s rozpoznáním chodců, vůz umí rozpoznávat dopravní značky a sleduje mrtvý úhel.

Pýchou vozu je audiosystém, originální Bose Personal se dvěma reproduktory Bose UltraNearfield a technologií virtuálního zvuku Bose PersonalSpace. Vše je ukryto v opěrce hlavy řidiče a zážitek z poslechu je skvělý, spolucestující pak ocení silné basy, které jdou z reproduktorů Bose Super65 ve všech dveřích. Čistotu zvuku pak zlepšují výškové reproduktory v obou A-sloupcích. Audio se stejně jako satelitní navigace nebo mobilní telefon ovládá skrz 7“ barevnou středovou obrazovku. S kvalitou poslechu souvisí snížení hluku od vozovky a aerodynamického hluku v kabině bylo jednou priorit. Pomohla nejen zvuková izolace a optimalizace aerodynamiky díky střešnímu a bočnímu spojleru, ale také speciální aerodynamické díly pod podlahou.

Nissan Micra se od příštího roku výrazně změní. Foto: newsroom.nissan-europe.com/czNissan Micra se od příštího roku výrazně změní. Foto: newsroom.nissan-europe.com/cz

0,9 litru stačí

Pod kapotou se projevil trend posledních let, downsizing – na výběr je tříválcová zážehová „devítistovka“ s turbem nebo vznětový agregát o objemu 1,5 litru. Oba mají shodně výkon 90 koní. V portfoliu přibude ještě atmosférický zážehový motor o objemu 1 litr a výkonu 73 koní. Motory spolu s aerodynamikou by měly být dalším krokem automobilky k naplnění koncepce Nissan Intelligent Power.

Prodej nového vozu bude v Evropě zahájen v březnu 2017. V rámci aliance Renault-Nissan se bude novinka také vyrábět na starém kontinentě, přesně to bude v závodech Renaultu ve francouzském Flins. Konkurencí bude domácí bestseller Škoda Fabia, ale také oblíbené modely Honda Civic, Ford Fiesta nebo Citroën DS3.

Článek Nissan Micra se revolučně promění byl publikován 25. listopadu 2016 v 00.00 v rubrice Auta a Novinky. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...