Nový Ford Mustang Bullitt™ a Ford Edge ST

Tagy:  Ford Mustang Bullitt, Ford Edge ST

Sponzorované odkazy:

Nový Ford Mustang Bullitt™ a Ford Edge ST

Tyto dva modely se staly hlavními hvězdami značky Ford na autosalonu NAIAS 2018, kde se se představují jako úplné novinky Ford Mustang Bullitt™ a Ford Edge ST. Ten druhý jako první SUV zrozené pod taktovkou Ford Performance.

Mustang Bullitt™ je poklonou vozu, který zazářil ve slavném stejnojmenném filmu z roku 1968. Na stánku Fordu je i původní Mustang GT, který ve filmu účinkoval po boku Steva McQueena. Učinil tak přítrž čtyřicet let trvajícím dohadům o svém osudu.

Nový Ford Mustang Bullitt™

Bude zákazníkům v Severní Americe k dispozici od letošního léta. Poháněn je posíleným motorem 5.0 V8 o výkonu nejméně 354 kW/481 k a točivém momentu 569 Nm. Díky němu dosahuje nový Mustang Bullitt™ nejvyšší rychlosti 262 km/h.

Ford Mustang BullittFord Mustang Bullitt

Nový Mustang Bullitt™ je osazen manuální převodovkou. Hlavice řadící páky v podobě bílé kulečníkové koule je poctou originálu. Sériově dodávaný sportovní výfuk s aktivní klapkou uděluje vozu nezaměnitelný zvukový projev. Součástí standardní výbavy je rovněž 12palcový digitální LCD přístrojový štít. Funkčně je totožný s panelem, který se montuje do modernizovaného Mustangu modelového roku 2018. Má však speciální uvítací obrazovku „Bullitt™“ v zeleném odstínu s motivem vozu namísto koně.

Nabídka laků karoserie je omezena na černou Shadow Black a klasickou tmavě zelenou Dark Highland Green, kterou nosil filmový vůz. K dalším detailům odkazujícím na slavného předchůdce patří chromované prvky okolo masky a předních oken, stejně jako 19palcová kola z lehké slitiny v klasickém designu „Torque thrust“. Vůz nemá žádná loga ani emblémy. Jedinou výjimku představuje kruhové logo Bullitt™ uprostřed zádi.

Ford Edge ST 4Ford Edge ST 4

Nový Ford Edge ST

Edge ST se pyšní nejvýkonnějším vidlicovým šestiválcem ve své kategorii. Jedná se o speciálně naladěnou jednotku 2.7 EcoBoost, přeplňovanou dvěma turbodmychadly. V této aplikaci dosahuje nejvyššího výkonu 250 kW a točivého momentu 515 Nm. Motoru sekunduje osmistupňová samočinná převodovka a sportovní podvozek. Po aktivaci sportovního režimu se řidiči Fordu Edge ST dočkají ostřejší odezvy na sešlápnutí plynu, agresivnější strategie řazení a výraznějšího zvukového projevu.

Zvenku se nový Ford Edge ST odlišuje specifickou podobou předních i zadních partií včetně mřížky masky a dvou koncovek výfuku. Na přání jsou k dispozici speciální kola o průměru 21 palců. V interiéru lze nalézt přepracovanou středovou konzolou a nový otočný volič samočinné převodovky, který má menší prostorové nároky a ponechává volný přístup k přihrádce na bezdrátové dobíjení chytrých telefonů.

Ford Edge ST 1Ford Edge ST 1

Nový Ford Edge se bude ve Spojených státech sériově dodávat se širší paletou asistenčních technologií než kterékoliv jiné SUV střední velikosti. Budou mezi nimi i následující systémy, které se u Fordu nebo v daném segmentu objevují vůbec poprvé.

  • Brzdění po srážce zmírňuje následky potenciální sekundární kolize automatickým brzděním po prvním nárazu
  • Asistent vyhýbacího manévru, jehož pomocí radaru pátrá po pomalu jedoucích nebo stojících vozidlech a v případě hrozící srážky pomůže řidiči provést vyhýbací manévr impulsem do řízení
  • Adaptivní tempomat s funkcí Stop-and-Go a adaptivní vedení v pruhu který samočinně udržuje bezpečný odstup od vpředu jedoucího vozu až do zastavení a zároveň pomáhá udržovat vůz uprostřed jízdního pruhu
  • K dalším prvkům výbavy patří přední a zadní kamery se snímacím úhlem 180°, zdokonalený aktivní parkovací asistent nebo prémiový audiosystém B&O PLAY™ s 12 reproduktory.

Nový Ford Edge ST je první SUV zrozené pod taktovkou Ford Performance a zároveň první odhalená verze nového Edge, který dorazí v průběhu letošního roku do Evropy ve variantách Edge Vignale, ST-Line, Titanium a Trend s novými výkonnými vznětovými motory, pokročilými asistenčními systémy a modernizovaným designem.

Zdroj foto: Ford

Článek Nový Ford Mustang Bullitt™ a Ford Edge ST byl publikován 23. ledna 2018 v 00.00 v rubrice Auta, Informace a Novinky. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...