Je jaro, ukliďte si! Čím si poté vybavit garáž?

Tagy:  kompresor, nabíječka autobaterií, hasicí přístroj, požární zařízení, garáž, úklid

Je jaro, ukliďte si! Čím si poté vybavit garáž?

Jaro je tady. Nabízí se možnost udělat si velký úklid v garáži a volné místo zaplnit užitečnými pomocníky. Takový kompresor udělá hodně práce a hodí se poměrně často. Nabíječka autobaterií se sice příliš často nepoužívá, ale když se po ní člověk začne shánět, je nedocenitelná. Totéž lze říct také o hasicím přístroji.

S pořízením kompresoru do garáže, který vyjde na několik tisíc, souvisí i nákup pneumatického nářadí. Zjednodušeně řečeno jde o přístroje, které budou poháněny vzduchem. Může jít o pneumatická kladiva či utahováky. V garáži pak najdou jistě uplatnění i brusky nebo vrtačky „na vzduch“. Kompresory najdou uplatnění i při lakování, ale ruku na srdce – kdo z domácích kutilů si lakuje auto sám doma v garáži? Daleko častěji budou motoristé s pomocí kompresoru hustit pneumatiky nebo čistit interiér i exteriér vozů. Zatímco k těmto účelům lze použít i malé 12V kompresory, které lze zapojit do zapalovače v autě, pro větší práce je potřeba větší stroj. Nejčastější jsou 230V kompresory s tlakovou nádobou. Ty už odvedou opravdu velký kus práce.

Nabíječku baterií motoristé většinou nepotřebují. Dlouhé roky lze jezdit i bez ní, a bez nové baterie, na které se věk podepisuje. Když ale pak nechá člověk zapnuté autorádio nebo nasvícená světla, může se ráno dočkat nemilého překvapení. Pak auto prostě nenastartuje a přítomnost nabíječky autobaterií za pár tisíc pro něj bude doslova k nezaplacení. Jako u jiných přístrojů, i zde je velké cenové rozpětí. Nejlevnější nabíječky za několik stokorun umí vše podstatné – šetrně a účinně nabít autobaterii 6V/12V. Zvládá i samočinně vypnout nabíjení a automaticky udržovat úroveň nabití připojeného akumulátoru i několik měsíců. Lepši nabíječky pak jsou několikanásobně dražší, ale jsou řízené mikroprocesorem a umí nabíjet daleko rychleji.

Kompresor má dnes v garáži každý domácí kutil. Foto: www.svarecky-obchod.czKompresor má dnes v garáži každý domácí kutil. Foto: www.svarecky-obchod.cz

Je dobré mít v garáži i protipožární zařízení. Hasicí přístroj nestojí moc peněz, nezabere skoro žádné místo, ale v případě požáru odvede obrovskou práci. Pravda, někteří by možná potřebovali „hasičák“ spíše v kuchyni, ale tam by asi úplně nezapadl do vzhledu místnosti. Ať už je hasicí přístroj kdekoliv, je třeba ho pravidelně kontrolovat, aby v případě potřeby mohl splnit svojí funkci. Pravidelná kontrola hasicích přístrojů je alfou i omegou pro jejich majitele.

Tak už víte, co v garáži určitě musíte mít nejpozději do pár měsíců?

Článek Je jaro, ukliďte si! Čím si poté vybavit garáž? byl publikován 17. dubna 2018 v 21.45 v rubrice PR články. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...