Jak vybrat pístový kompresor do dílny či garáže?

Jak vybrat pístový kompresor do dílny či garáže?

Potřebujete sem tam dofouknout kolo u motocyklu či auta, hodil by se vám přísun stlačeného vzduchu, rádi byste nahustili míč dětem? Pak doma určitě potřebujete kompresor. Jenže podle čeho ho vybrat?

Existují různé typy kompresorů, v průmyslových provozech se obvykle hodí kompresory šroubové, pro domácí použití bude nejlepší volbou pístový kompresor. Uvnitř něj najdete píst, který funguje podobně jako ve spalovacím motoru, stlačuje vzduch a vypouští ho do vzdušníku. Pístový kompresor je do domácí dílny či garáže vhodný zejména díky nižší ceně a nenáročné údržbě. Také mu nevadí časté vypínání a zapínání, když nepotřebujete trvalou dodávku stlačeného vzduchu. Nevýhodou je vyšší hlučnost způsobená nárazy pístů, ale nejde o nic drastického. Počítejte s hodnotami 70 až 97 dB.

Jaký typ kompresoru zvolit?

V prvé řadě máte na výběr mezi olejovým pístovým kompresorem a bezolejovým. Ten olejový má vyšší životnost, avšak musíte ho mazat kompresorovými oleji. Bezolejové provedení je prakticky bezúdržbové, na druhou stranu má nižší životnost.

Pak si budete muset zvolit konkrétní provedení. Do dílny či na zahradu se pořizují prakticky výhradně mobilní horizontální stroje nebo lehké kompresory bez vzdušníku, jež se dají zavěsit na zeď nebo používat ve formě systaineru.

Jaké parametry by vás měly zajímat?

Pohlídejte si zejména výkon (kW), výstupní vzduchový výkon (l/min), otáčky elektromotoru (ot./min) a tlak (bar).

Co se týče výkonu, pro foukání pneumatik v dílně a stříkání malých ploch stačí do 160 l/min. Na montážní pracoviště a středně velké plochy se doporučuje 260 l/min. Profesionálové v dílnách a autoservisech potřebují výkon 410–660 l/min.

Pokud jde o tlak, můžete se podívat, pod jakým tlakem mají být huštěny pneumatiky, na které kompresor sháníte. Standardní tlak kompresoru se pohybuje mezi 10 a 12 bary.

U mnohých prodejců najdete kompresory rozdělené do kategorií pro použití v garáži či dílně, profesionální použití atd. Jestli kompresor plánujete používat jednou týdně na 15 minut, postačí vám prakticky libovolný hobby model.

Článek Jak vybrat pístový kompresor do dílny či garáže? byl publikován 24. srpna 2022 v 22.00 v rubrice Auta. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...