Veterán jako investice

Veterán jako investice

Není žádným pečlivě střeženým tajemstvím, že na veteránech je možné vydělat obrovské peníze. A bavíme se až o stovkách milionů korun. A to jsou veterány pro některé jen staré popelnice. Opak je dnes pravdou. V dnešní době poptávka po historických autech jen roste. Chtěnými jsou už i vozy z devadesátých let. I za několik desítek tisíc je možné sehnat auto, které se vám jednou mnohokrát vrátí. A pokud jste fanouškem tohoto typu vozů, tak co mže být lepší hobby?

Pár příkladů

Jedna s nejznámějších aukční síní s veterány je Sotheby´s. To je místo, kde se pravidelně prodávají ty nejdražší veterány světa. V roce 2016 byl na akci Car Week vydražen Jaguar D-Type. Tento vůz je navíc speciální tím, že se v roce 1955 účastnil závodu Le Mans. A prodán byl nakonec za neuvěřitelných 21,8 milionů dolarů. To je 540 milionů korun. To ale ten největší extrém není. V roce 2014 bylo na aukci Bohnam´s Quail prodáno rudé Ferrari 250 GTO z roku 1962 a se sériovým číslem 3851GT. To bylo prodáno za 38 115 000 dolarů. To je 830 186 626 Kč.

Lidé vybírají srdcem

Jaké vozy zažívají největší nárůst poptávky? Většinou se jedná o raritní a sportovní vozy s věkem 40 až 50 let. Jsou to tak většinou splněné sny vyrostlých kluků. Jednou tento vůz měli jako angličáka a zaryl se jim do srdce. Dnes už mají finanční zdroje mohou si svůj sen konečně splnit. A nemusí se jednat o zbytečně rychlé vozy. Většinou jde o něčím specifické modely, které jsou elegantní a svižné.

Americká svoboda

Jedním z takových trhů je prodej amerických veteránů. Často jsou známé jako milionové vraky ze stodoly. To jsou auta zanechána po dekády svému osudu někde v zaprášené hale, které čekají na své zachránce. Většinou jsou nalezeny ve stavu, jenž by laik označil jako „šrot“. Pokud se tyto ostatky dostanou do správných rukou, tak se z nich stane poklad. Jedním z klasických příkladů je automobilka Buick. Potažmo její vozy. Do americké historie se nesmazatelně zapsala, tudíž jsou její výrobky nadmíru ceněny.

Uchovávání neposkvrněných modelů

Opačným přístupem je koupě naprosto bezchybného historického kousku. Prodávají se ve stavu, který odpovídá několika minutám po výrobě. Tyto vozy se ale používají většinou jen jako umělecký kousek. Jako socha. A tento přístup štve všechny vyznavače názoru, že vůz má jezdit.

Rada pro vás

Při koupi takového auta většinou nejde jen o peníze. Důležitý je pocit, že máte něco co stoupá na hodnotě a máte k tomu vztah. Při výběru tak nehledejte jen něco, z čeho dostanete co nejvíce zpět. Auto je umělecké dílo, které vám nabízí požitek z jízdy. Třeba když najdete Cadillac na prodej. Můžete ukázat jednoho petrolheada, kterého by nepotěšila jízda v Cadillacu? Následně se můžete přidat do různých klubů a spolků, kde potkáte lidi, kterým se líbí to co vám. A tohle vše je přece více než peníze.

Článek Veterán jako investice byl publikován 31. května 2018 v 21.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...