Zbrusu nová Kia Sportage

Tagy:  Nová Kia Sportage, Kia, Sportage, Evopa

Sponzorované odkazy:

Zbrusu nová Kia Sportage

Společnost Kia Europe odhalila specifické evropské provedení modelu Sportage, který spojuje elegantní a současně atletické moderní ztvárnění exteriéru s nejmodernějším luxusním interiérem.

Na první i druhý pohled

Rafinovanou podobu karoserie rozvlňují utažené ostré křivky, které vyvolávají nezvyklé napětí ve stylistickém ztvárnění. Čisté a zároveň sportovně působící plochy se snoubí s komplikovanou grafikou, dodávající SUV při pohledu zvenčí dynamický a suverénní postoj.

Nová Sportage při pohledu zpředu přichází s precizní a komplikovanou podobou designu vč. propracovaného směrového rastru černé mřížky chladiče, roztažené napříč celou přídí vozidla. Technická grafika spojuje klíčové prvky přední partie nové Sportage s markantním vzhledem. Maska chladiče propojuje moderní formu typické „tygří masky“ Kia s LED světly denního svícení ve tvaru bumerangu.

Boční profil nové Sportage má tradiční rysy SUV s napnutými křivkami napříč čistými plochami karoserie, které hladce spojují všechny protikladné objemy dohromady ve prospěch strhujícího celkového vzhledu.

Novinkou v rámci nové modelové řady Sportage pro Evropu je na přání dodávaná černá střecha, která poukazuje na dynamické ztvárnění zadního C-sloupku. Dále chromová okenní čára stoupající k zádi nové Sportage tvoří křivku se zadním spoilerem, který opět poukazuje na sportovní původ tohoto vozu.

Evropské provedení Sportage zachovává jasný vzhled zadní partie prostřednictvím atleticky rozmáchlé splývavé zádě přecházející v zadní světla, jež zařezávají do karoserie. Zadní světla ve tvaru čepele propojuje štíhlý horizontální tvar, propůjčující nové Sportage při pohledu zezadu působivě široký postoj.

Nová Sportage v závislosti na výbavové linii a provedení vyjíždí na 17, 18, nebo (na vrcholu řady) 19" kolech s možností volit ze šesti různých designů litých kol, barev a povrchových úprav.

Motorizace

Schopnosti modelu navíc vylepšují hybridní pohony, napomáhající zásadním způsobem snížit emise i spotřebu paliva. Další premiérou evropské Sportage je vyspělý plug-in hybridní model (PHEV), dovolující zcela bezemisní cestování čistě na elektřinu v rámci každodenního dojíždění do práce nebo při zajišťování všedních nákupů. K dispozici jsou i nejmodernější spalovací motory (benzínové a naftové) s nízkými emisemi a v různých výkonových variantách.

Vůz je standardně vybavena vlastní technologií vypínání motoru „Idle Stop & Go“ (ISG), zajišťující vypínání motoru stojícího vozidla ve prospěch dalšího reálného snížení spotřeby paliva i emisí. Funkci ISG může řídit špičková technologie ADAS, která sledováním úseku cesty vpředu určuje, zda a kdy se má ISG vlastně zapojit, např. když se vozidlo blíží ke stopce nebo křižovatce.

Inovativní technologie

Pro požitek z dynamické jízdy a atraktivní jízdní schopnosti pro evropské cesty se v nové Sportage poprvé představuje hned několik mimořádně pokrokových technologických novinek.

  • Nová generace elektronicky řízeného systému odpružení (ESC) díky plynulé regulaci tlumičů v reálném čase zprostředkuje optimální pohodlí a špičkovou úroveň bezpečnosti za všech situací.
  • Systém Terrain Mode dodává nové Sportage mimořádné jízdní schopnosti za náročnějších podmínek (např. sníh, bahno a písek).

Bezpečnost

Nová Sportage si razí cestu na poli bezpečnosti, kde ruku v ruce s dobrou pasivní bezpečností nabízí řadu high-tech systémů aktivní bezpečnosti „DriveWise“ – včetně světově proslulé sestavy vyspělých systémů Kia na podporu řízení (ADAS).

Pod elegantním exteriérem ukrývá nová Sportage zesílenou a současně lehkou strukturu karoserie s vysokou torzní tuhostí. Nová Sportage používá nejrůznější bezpečnostní prvky a zádržné systémy vč. airbagu řidiče, airbagu předního spolujezdce, bočních hlavových airbagů, středového bočního airbagu pro přední sedadla a spodních bočních airbagů.

Uvnitř vozu

Středobodem moderní kabiny nové Sportage je integrovaný displej se zakřivením včetně dotykové plochy o 12,3 palcích, který je protažen napříč přední částí kabiny. Displej s moderním ovladačem hraje řeší potřeby konektivity, funkčnosti a využitelnosti z hlediska řidiče i zbytku posádky.

Nová Sportage využívá online aktualizací softwaru a mapových podkladů a software konektivity podporuje dálkovou komunikaci uživatele s vozidlem prostřednictvím mobilní aplikace Kia Connect. Technologie zpřístupňuje klíčové palubní funkce vozidla, jako např. služby „Kia Live“, online navigaci, online rozpoznávání hlasu a integraci kalendářů z chytrého telefonu. Mobilní aplikace Kia Connect na jedno klepnutí umožňuje zkontrolovat, zda je vozidlo řádně uzamčené a jsou zavřená okna.

Ergonomicky vyvedený středový panel poskytuje praktický úložný prostor, funkci pro nastavení systému ovládání, držáky na nápoje a spínače s měkkým povrchem. Přihrádka pro dobíjení mobilních zařízení disponuje funkcí vysokorychlostního bezdrátového nabíjení o výkonu 15 W.

Interiér Sportage kombinuje praktičnost, funkčnost a všestrannost, a je postaven na kompaktním rozvoru 2680 mm, šířce 1865 mm, délce 4515 mm a výšce 1645 mm. Evropská Sportage poskytuje zadním pasažérům 996 mm místa pro nohy, zatímco výška stropu nad sedákem činí 998 mm. Zavazadelník nabízí objem 591 litrů (dle metodiky VDA). Kvůli co nejvyšší praktičnosti jsou zadní sedadla dělená a sklopná v poměru 40:20:40 s možností zvětšit nákladový prostor až na 1780 litrů.

Sportage GT-Line

Nová evropská Sportage je též k dispozici v provedení GT-Line. Má trendový vzhled crossover-SUV s výraznými odstíny karoserie a interiér zde staví na výrazném kontrastu černé a bílé, jenž na palubě GT-Line evokuje sportovní atmosféru.

Uvedení na český trh je naplánováno na začátek roku 2022.

Zdroj foto: Kia

Článek Zbrusu nová Kia Sportage byl publikován 14. září 2021 v 00.00 v rubrice Auta, Informace a Novinky. Autorem článku je Pavla Jelínková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...