DS 9 E-Tense 250: Vstříc elektrické budoucnosti

Tagy:  DS 9 E-Tense 250, prémiový, elektromobilita, P Automobil Import s.r.o.

Sponzorované odkazy:

DS 9 E-Tense 250: Vstříc elektrické budoucnosti

Relativně nová značka DS nabízí prémiové modely, jinak tomu není ani v případě DS 9 E-Tense 250. Vůz v nejvýkonnější verzi disponuje benzinovým motorem o výkonu 200 koní plus elektromotorem, který má dalších 110 koní.

Samozřejmě jsou v nabídce i jiné motorizace. Vedle tří plug-in hybridů, z nichž jeden má pohon všech čtyř kol, lze pořídit také benzínový čtyřválec PureTech 225 s automatickou převodovkou. Maximální rychlost je elektronicky omezená na 240 kilometrů v hodině, pouze na elektrický režim se dá jet do 135 km/h.

Vůz má také novou baterii s kapacitou 15,6 kWh, která nabízí delší dojezd. Palubní nabíječce pak stačí dvě hodiny a třiadvacet minut k nabití baterie z nuly na sto procent. „Emise CO2 klesly na pouhých 26 g/km a certifikovaná spotřeba paliva v kombinovaném cyklu WLTP činí 1,1 l/100 km,“ okomentovala ekologické parametry Martina Bedrnová zastupující značku.

DS 9 Performance Line + má interiér z dynamické a elegantní černé barvě, na předních dveřích nechybí chromovaný znak DS Performance Line, za zmínku stojí také maska chladiče DS Wings a chromovaná lišta zavazadlového prostoru. Ovladač pod středovým displejem posetý krystaly podtrhuje eleganci provedení dovedenou do detailu. Verze DS 9 Rivoli + je inspirovaná pařížskou čtvrtí Tuileries a kombinuje honosné materiály s ozdobnými prvky ve tvaru diamantu. V nabídce jsou tři styly interiéru.

Značka již od svého vzniku věnuje velkou pozornost vylepšování akustického komfortu, vnější hluk potlačuje vrstvené akustické sklo s karosérií, která potlačuje vibrace. Hi-fi soustava má pak v interiéru čtrnáct reproduktorů.

Kromě řady dalších asistentů a pomocníků má vůz i systém DS Drive Assist, který umožní řidiči využívat poloautonomní řízení úrovně 2, umožňující překonat velké vzdálenosti v největším pohodlí a bezpečí. Systém díky několika čidlům reguluje rychlost (maximum je 180 km/h) a vede vůz ve zvoleném jízdním pruhu. Stačí však pevně uchopit volant a vůz už zase ovládá řidič. DS Park Pilot pak zvládne auto zaparkovat. Zajímavá je infračervená kamera na přídi vozu, která ve tmě „vidí“ chodce či cyklisty až na 150 metrů. Světla pak přizpůsobují výkon rychlosti jízdy.

DS 9 E-Tense 250 je prémiový vůz sledující aktuální trendy. Foto: P Automobil Import s.r.o.DS 9 E-Tense 250 je prémiový vůz sledující aktuální trendy. Foto: P Automobil Import s.r.o.

Mladá, ale prémiová značka

Prémiová značka DS je mezi automobilkami jednou z nejmladších. Vznikla pět let poté, co automobilka Citroën přišla se stejnojmennou řadou prémiových modelů, tedy v roce 2014. Opírá se o odkaz vozu DS z roku 1955 a základním rysem má být avantgardní duch a luxus. V prodeji modely DS 3 Crossback, DS 7 Crossback, DS 4 a DS 9, některé jsou však pouze pro určité země. Značka zároveň boduje ve Formuli E a stojí na špici elektrifikace – všechny modely nabízí také jako elektromobil. Od roku 2024 už mají jezdit všechny nové modely značky jen na elektrickou energii.

Podobné prémiové značky jsou známé zejména u japonských značek. Za všechny lze zmínit Lexus patřící pod Toyotou, Acuru spadající pod Hondu nebo Infinity, což je luxusní divize Nissanu. Všechny jsou zaměřené zejména na americký trh. Z evropských značek platí za prémiové Audi, Mercedes-Benz nebo Volvo. Touto cestou se vydala i další nová značka Cupra, což je odnož Seatu.

Článek DS 9 E-Tense 250: Vstříc elektrické budoucnosti byl publikován 28. prosince 2021 v 00.00 v rubrice Auta, Novinky a Značky aut. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...